Nagyvilág

Kína tiltakozik az amerikai textilkvóta ellen

Liao Hsziao-ki kereskedelmi miniszter-helyettes kínai panaszt kifejezésre juttató jegyzéket adott át az amerikai ügyvivőnek, amelyet tárgyalásos úton szeretne rendezni.

A Bush kormányzat pénteken rendelt el kvótákat az amerikai termelők nyomásának engedve egyes kínai textiltermékek behozatalára. Liao szerint a kvótákkal megsértik a nemzetközi kereskedelmi szabályokat és fokozzák az amerikai üzleti körökben a protekcionista érzelmeket.

Kína az évi 350 milliárd dolláros értékű becsült nemzetközi textilkereskedelem egyik legfontosabb résztvevője. Az Egyesült Államokba – és az Európai Unióba – irányuló kínai kivitel meredeken növekedett január eleje, vagyis a három évtizede érvényben volt nemzetközi textilkereskedelmi kvóták eltörlése óta.

A kínai fél egyrészt azzal érvel, hogy a kvóták ismételt elrendelése nem megfelelő adatokon alapul, másrészt azzal, hogy a piac most alkalmazkodik – növekvő exporttal és alacsonyabb árakkal – a nyitott kereskedelemhez. Mindennek oka az – hangzik a kínai érv -, hogy az USA, az Európai Unió és a fejlődő országok termelői hosszú időn át túl erős piaci védelemben részesültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik