Nagyvilág

Kaltenbach Jenő lehet az Európa Tanács biztosa

A magyar kormány Kaltenbach Jenőt, a nemzeti etnikai és kisebbségi jogok országgyűlési biztosát javasolja a nemzetközi szervezet új emberi jogi biztosának.

Kiss Péter kancellária miniszter Varsóban, az Európa Tanács csúcsértekezletén elmondta nagyra értékeli a jelenlegi biztos munkáját. (Ezt a tisztséget jelenleg Alvaro Gil-Robles spanyol politikus tölti be.) Ugyanakkor hozzátette: az ET magas rangú tisztségei közül talán leginkább ez az a poszt, amelynek eredményes betöltésénél különösen fontosak a demokratikus átmenet során szerzett sajátos tapasztalatok. A magyar kormány ezért Kaltenbach Jenő személyében jelöltet állított e tisztségre – jelentette be.

Kiss Péter hangsúlyozta, hogy néhány éve Magyarország volt a házigazdája annak az ünnepélyes megemlékezésnek, amelyet az emberi jogokkal, a demokratikus intézményrendszer működésével foglalkozó Európa Tanács (ET) létrejöttének 50. évfordulója alkalmából rendeztek, s a budapesti ülés egyik legfontosabb eredménye volt az Európa Tanács emberi jogi biztosi posztjának létrehozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik