Külföld

Újrarajzoltatnák az új tagállamok az euróérméket

admin
admin

2005. 05. 17. 12:07

Bár távol állnak még az euró bevezetésétől, az egy évvel ezelőtt csatlakozott tíz új tagország képviselői már szóvá tették, hogy az euróérméken megjelenő EU-térképen csupán a régi tagországok szerepelnek.

2002 óta 12 nemzet mintegy 300 millió tagjának pénznemévé vált az euró, amelyet immár negyedik éve használnak Belgiumban, Németországban, Görögországban, Spanyolországban, Franciaországban, Írországban, Olaszországban, Luxemburgban, Hollandiában, Ausztriában, Portugáliában és Finnországban.

Az euróbankjegyeken a 25 tagország mindegyikében élők felismerhetik hazájukat, ám az érmék mindenütt azonos írás oldalán a 2004 májusában csatlakozott tíz új tagország nem szerepel. Bár egyikük sem csatlakozik a közeljövőben (2007 előtt) az euróövezethez, az érintett országok pénzügyminiszterei már jelezték: kérik az érmék újrarajzolását.

Észtország, Litvánia és Szlovénia múlt hónapban csatlakozott az európai valutaárfolyam-mechanizmushoz, amely az euró bevezetésének előszobája, s ez kedvező esetben 2007-es bevezetést tesz lehetővé.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.