Külföld

Figyelmeztetést kapott Románia az EU-tól

admin
admin

2005. 05. 17. 09:57

Elhalaszthatják Románia uniós csatlakozását, ha Bukarest nem lép fel keményebben az illegális szubvenciók ellen – figyelmeztette az ország vezetőit Neelie Kroes versenypolitikai biztos.

Neelie Kroes közölte, hogy verseny- és trösztellenes törvényeit Bukarestnek mihamarabb összhangba kell hoznia az EU-jogszabályokkal, máskülönben a 2007. januárra tervezett csatlakozást teszi kockára.

A bukaresti Európai Intézetben mondott beszédében Kroes kijelentette, hogy mindannyian azt remélik, hogy nem kell majd ezzel a lehetőséggel élni, ugyanakkor az uniós biztos felelőssége és kötelessége, hogy félreérthetetlen formában nagyon világossá tegye, hogy ha Románia teljesítménye nem javul, akkor a Bizottságnak nem lesz más választása, mint hogy a halasztást javasolja.

A biztos a kihívások között említette, hogy valóban működésbe lendüljön a versenypolitikával kapcsolatos „intézményi keret”. A legnagyobb aggodalmakat keltő területek közé sorolta az állami segítségnyújtást és az acélszektor átalakítását.

A román csatlakozási szerződésben az EU fenntartotta magának a jogot arra, hogy amennyiben az ország reformjai megtorpannának, akkor 2008-ig elhalaszthatja Románia belépését az Unióba. A Bizottság 2005 novemberében hozza nyilvánosságra a román országjelentést, amelyben górcső alá veszi az addigi eredményeket.

Bukarest után Neelie Kroes útja Szófiába vezetett, ahol a biztos közölte: amíg Bulgária folytatja „töretlen jó munkáját”, nem kell azzal számolnia, hogy halasztást szenved a 2007-es csatlakozás. Megerősítette, hogy amennyiben a bolgár kormány az eddigi teljesítményét hozza, a legkevésbé sem áll fenn a halasztás kockázata. Egyetlen negatívumként Kroes a korrupciót hozta fel, amely azonban – mint mondotta – közös probléma egy sor más országban is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.