Nagyvilág

Az iráni parlament támogatta az urándúsítást

Az iráni parlament megszavazta azt a törvényt, amely arra kötelezi a kormányt, hogy biztosítsa a nukleáris fűtőanyag előállítását, ezen belül az urániumdúsítást. A törvényt a jelen lévő 205 képviselő közül 188 szavazta meg, "Nagy az Isten" és "Halál Amerikára" kiáltások kíséretében.

“A békés célú atomtechnológia megszerzése” néven futó jogszabály kiköti, hogy “az iszlám köztársaság kormánya köteles (…) ellátni a nemzetet a békés célú atomtechnológiával és biztosítani a fűtőanyag-termelési ciklust 20 ezer megawatt villanyáram előállításához”.


A törvény nem kötelezi a kormányt az urániumdúsítás azonnali felújítására, de növeli a nyomást annak érdekében, hogy a kormány ne mondjon le sok vitát keltő atomprogramjáról, azon belül az urániumdúsításról.


Teherán már korábban bejelentette, hogy az urániumfeldolgozó tevékenység felújítását tervezi. Az Európai Unió ugyanakkor azzal fenyegetőzik, hogy ez esetben az ENSZ Biztonsága elé idézi Iránt, és szankciókat kér vele szemben.


Folytatják a tárgyalásokat


Irán folytatja a tárgyalásokat atomprogramjáról az Európai Unióval, de “ez lesz az utolsó európai lehetőség” – közölte vasárnap Hamid Reza Aszefi iráni külügyi szóvivő. Az illetékes hangoztatta, hogy hazájának komolyan szándékában áll felújítani urániumdúsító tevékenységét. Az Európai Unió államai azonban azt akarják elérni, hogy Teherán mondjon le az urániumdúsító programról, cserébe többek között kereskedelmi kedvezményekért.


“Azt terveztük, hogy már a jövő héten hozzákezdünk ehhez, de európai partnereink és egy sor más ország, köztük Oroszország és Japán kérésére úgy döntöttünk, elhalasztjuk ezeket a terveket és még egy tárgyalási fordulót folytatunk az EU-val” – mondta. Szavai szerint a következő 10 nap “meghatározó lesz”. Irán javaslatai a tárgyalásokon világosak, de nem találtak megértésre az európai feleknél.


Irán a tárgyalások során végig azt hangsúlyozta, hogy nukleáris programja – amelyet a tárgyalások érdekében novemberben ideiglenesen befagyasztott – kizárólag békés célú, és az urániumdúsítás szuverén joga, amelyről soha nem fog lemondani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik