Nagyvilág

Félezer áldozat Üzbegisztánban

Továbbra is szórványos tűzharcokról számolnak be az üzbegisztáni Andizsánban, ahol négy nappal ezelőtt felkelés tört ki egy, iszlám radikálisok ellen indított per elleni tüntetések nyomán. A lázadást a hadsereg és rendőrség helyi erői egy nap alatt leverték, de a kisebb összetűzések azóta sem szűnnek.

A helyszíni beszámolók szerint a hadsereg osztagai pénteken tüzet nyitottak több ezer tüntetőre, és fegyveres felkelőkkel csaptak össze. A tüntetések és az összecsapások szombaton is folytatódtak, egy helyi emberjogi aktivista szerint a halottak száma elérheti az ötszázat is.


Az állami orosz televízió arról számolt be, hogy vasárnap a hozzátartozók megkezdték a holttestek eltemetését, illetve elszállítását, miközben a kórházak nemcsak sebesültekkel vannak tele, hanem a holtesteket is oda szállítják.
Félezer áldozat Üzbegisztánban 1

Üzbég asszony sétál el egy katona előtt (fotó: AP)


Mintegy ötszáz áldozatra utalt egy orvosnő is, aki neve elhallgatását kérve vasárnap reggel telefonon azt nyilatkozta: a katonák által őrzött 15. számú andizsáni iskola előtt több száz tetem fekszik. A helyszínre sorra érkeznek a város lakói, hogy az áldozatok közül azonosítani próbálják hozzátartozóikat. Az orvosnő hozzátette, hogy a péntek óta tartó tüntetések, illetve az azt követő, rendkívül durva hatósági fellépés során mintegy 2000 személy sebesült meg. Az üzbég kormány hivatalosan azóta nem közölt újabb veszteséglistát, hogy – még a rendőrsortűz előtt – bejelentette, kilenc halottja és 34 sebesültje van a zavargásoknak.


A határon keresztül menekülnek


A tádzsik hadsereg szerint Üzbegisztán lezárta Tádzsikisztánnal közös határát, de készülődés van a tádzsik oldalon is. Vasárnap délutáni híradások szerint üzbégek ezrei próbálnak átjutni a határon kirgiz területre az andizsáni erőszakcselekmények után. Fegyveresek egy csoportja menekülés közben összecsapott üzbég katonákkal a kelet-üzbegisztáni Tefektos határvárosban. A szemtanúk beszámolói szerint nyolc üzbég katona vesztette életét a csatározásban.


Pénteken kezdődött


A tüntetések pénteken kezdődtek a kelet-üzbegisztáni Andizsánban, a s a tiltakozók Iszlám Karimov elnök lemondását követelik. Később úgy látszott, hogy a hatóságok urai a helyzetnek, de szombat reggel ismét heves összecsapások kezdődtek a város különböző pontjain. Az üzbég hadsereg katonái automata fegyverekből tüzeltek a felkelőkre és páncélozott szállító harcjárművekből rakétagránátokat is kilőttek. Egy katona állítása szerint szétszórták az ellenzékieket, és megkezdték utánuk a hajtóvadászatot.


Az államfő ezzel szemben iszlám szélsőségeseket vádolt a tiltakozó megmozdulások megindításával, konkrétan a Hizb ut-Tahrír al-Iszlámi (Iszlám Felszabadítás Pártja) betiltott terrorszervezetet, amelynek szóvivője ugyanakkor cáfolta az elnök állítását.


Üzbegisztán az Egyesült Államok szövetségese az Irak elleni hadműveletben. A Nyugat ugyanakkor azzal vádolja az 1989 óta uralmon lévő elnököt, hogy durván megsérti az emberi jogokat. Értesülések szerint meghaladja a hatezret a vallási vagy politikai okokból bebörtönzöttek száma.


Az EBESZ az emberi jogok betartására szólította fel a feleket


Az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ) taskenti képviselője az erő alkalmazásáról való lemondásra és az emberi jogok alapelveinek tiszteletben tartására kérte a kelet-üzbegisztáni véres konfliktusban érintett összes felet. Miroslav Jenea közleményében arra intette az üzbég kormányt, hogy “tanúsítson mérsékletet, és vegye figyelembe a zavargásokba belesodródottak emberi jogait”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik