Nagyvilág

Condoleezza Rice váratlanul Irakba látogatott

Váratlanul Irakba, az ország északi, kurdok által lakott részébe látogatott az amerikai külügyminiszter, aki szorgalmazta, hogy a szunnitákat is vonják be a politikai rendezésbe.

Az amerikai külügyminiszter váratlan látogatása során Bagdadban azt szorgalmazta, hogy a szunnitákat is vonják be az iraki politikai rendezésbe. Rice Irak kurd elnökével és síita miniszterelnökével tárgyalt, és azt hangsúlyozta, hogy az erőszak alternatívája csak az összes iraki közösséget felölelő politikai folyamat lehet. A szunniták soraiból kerül ki a gerillák zöme, és ez közösség elsöprő többsége bojkottálta a januári választásokat.


Condoleezza Rice vasárnapi utazásának célja, hogy kifejezze támogatását a felkelőkkel harcoló iraki kormánynak, és megpróbáljon közvetíteni az egymással szembenálló vallási és etnikai csoportok között. Rice érkezését előzetesen titokban tartották, repülőgépe az északi kurd városban, Arbilban szállt le.


Irakban továbbra is feszült a helyzet. Az új iraki kormány április végi felállítása óta megsokasodtak a vezető hivatalnokok elleni merényletek mind Bagdadban, mind vidéken. Szombat este az iraki külügyminisztérium egyik vezető hivatalnokát lőtték le, délután pedig pokolgép robbanása megölt négy embert Bagdad központjában. Az autóba rejtett szerkezet detonációja további tizenegy személy sérülését okozta.


Szombaton letartóztatási parancsot adtak ki a korábbi iraki kormány két volt minisztere ellen, miután az Ibrahím al-Dzsaafari vezette új kabinet határozott harcot hirdetett a korrupció ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik