Nagyvilág

A Slovnaft is jól teljesített

A Mol érdekeltségi körébe tartozó szlovák Slovnaft olajipari vállalat konszolidált adózott eredménye közel 29 százalékkal emelkedett az első negyedévben a magas olajáraknak és a hosszúra nyúlt fűtési szezonnak köszönhetően.

Az idei első három hónap adózott eredménye 2,4 milliárd koronára emelkedett a tavalyi 1,9 milliárdról. Az EBITDA (adó, járulék, értékcsökkenés és amortizáció leírása előtti) eredmény 14,7 százalékkal 3,5 milliárd koronára emelkedett. Az EBITDA-szintű eredmény kulcs szinte változatlanul 19,5 százalék maradt. A nem auditált mérleg eredmény adatok a nemzetközi könyvviteli szabvány (IFRS) szerint kerültek kimutatásra.

A nettó értékesítési árbevétel 17 százalékkal 17,7 milliárd koronára emelkedett a magasabb fűtőolaj árak és a megnövekedett export miatt, de az alacsonyabb belföldi forgalom ellenére.

A Slovnaft közleménye a dízel krakkolás nyereségkulcsára, a Brent és az Urals ásványolaj típusok közötti árolló szélesebbre nyílására, valamint a Mol-csoporton belül kialakult szinergikus előnyökre vezeti vissza az eredmény javulását.

A társaság tőkeberuházásai 566 millió koronával 433 millióra csökkentek a kénmentesítő és polipropilén üzemberuházások elkészülte miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik