Nagyvilág

Palotaforradalom a Manchester Unitednál

790 millió fontért vette meg a futballcsapatot az amerikai Malcolm Glazer. A szurkolók tüzekkel és részvényvásárlással tüntetnek az új tulaj ellen.

Glazer jelenleg a csapat 70 százalékos tulajdonosa, mióta megvette JP MacManus és John Magnier is sportbefektetők 28,7 százalékát. Már csak 5 százalékot kell megszereznie, és kivezetheti a céget a londoni tőzsdéről. Ha ez megtörténik, akkor – a szurkolók aggodalma szerint – a csapatot fenntartó társaságra ruházhatja át azt a hitelt, amiből a vásárlást fedezte. A rajongók attól is félnek, hogy az új tulaj megemeli a jegyek és a rajongói termékek árát. Ha pedig részesedése 90 százalék fölé emelkedik, kötelező ajánlatot tennie a fennmaradó 10 százalékra.


Az ír befektetők 300 pennyért adták el a részvények darabját, és ezzel mintegy 70 millió fontos profitra tettek szert. A BBC információi szerint Glazer – aki a Tampa Bay Buccaneers amerikai futball csapat tulajdonosa is – a csapat amerikai jó hírét akarja felhasználni.


A szurkolók viszont nem kérnek az új üzleti tervekből. Shareholders United nevű befektetőcsoportjuk meg akarja szerezni a csapat 25 százalékát, ezzel meg tudnák akadályozni Glazert a döntő befolyás megszerzésében. Levelet írtak a csapat 20 000 szurkolójához, a brit kormányhoz, még banki segítséget is kaptak. Így most már 17 százaléknyi részesedést tudhatnak magukénak. A befektetési társaság elnöke, Nick Towle szerint május 17-ig még van esélyük arra, hogy megszerezzék a hiányzó részt. De ez olyan, mint „széllel szemben menni”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik