Nagyvilág

Az OTP szlovák leánya nyereséges is meg nem is

A nemzetközi szabályok alapján nyereséges, a magyar szabályok alapján veszteséges a cég.

Az OTP Banka Slovensko (OBS) IFRS szerinti adózott nyeresége 2005 első negyedévében 334,5 millió forint volt, ami 57,4 százalékkal haladta meg a 2004. első negyedévit – hozta nyilvánosságra a tulajdonos OTP Bank gyorsjelentésében.
A hitelintézet a magyar számviteli szabályok szerint ugyanakkor az első negyedévben adózás előtt 76,2 millió forint veszteséget könyvelt el.


A bank az International Financial Reporting Standards (nemzetközi számviteli szabályok) szerinti mérlegfőösszege egy év alatt 33,9 százalékkal bővült és 2005. március 31-én megközelítette a 204,894 milliárd forintot. A növekedést eszközoldalon a hitelek 41 százalékos emelkedése, forrás oldalon a betétek ettől kissé elmaradó, 28,4 százalékos gyarapodása segítette.


A hitelállomány növekedése ellenére a nettó kamatbevételek 0,5 százalékkal alatta maradnak a tavalyi első negyedévinek, a nettó díjak, jutalékok ugyanakkor 16,8 százalékkal emelkedtek és több mint megkétszereződött az értékpapírok árfolyamnyeresége.
A hitelek utáni céltartalékképzés jelentősen csökkent. A költségek számottevően nőttek, köztük a személyi ráfordítások 26,9, az egyéb nem kamatjellegű ráfordítások pedig 66,5 százalékkal.
Az OBS részesedése a szlovák hitelpiacon március végén 5,3, a betétpiacon 2,7 százalék volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik