Nagyvilág

Orosz gázmezőre hajt az E.ON

A német E.ON energiaszolgáltató az első negyedévben 1,459 milliárd euróra növelte az adózott eredményét a tavalyi első negyedévi 1,455 milliárdhoz képest. Az elemzők átlagosan 1,351 milliárdra számítottak az idei első negyedről.

Az üzemi eredménye 2,512 milliárd euróra nőtt 2,345 milliárdhoz képest. A forgalma 16,418 milliárd euróra bővült 14,622 milliárdról.

Az E.ON 19 milliárd euró befektetést tervez a következő két és fél évben. A vállalat további felvásárlásokat is tervez, április elején például 24,62 százalékot vásárolt a romániai Electrica Moldova SA-ból, majd a részét tőkeemeléssel 51 százalékra növelte. A cég részesedni akar külföldi gázmezőkben is, ezért szorosabbra akarja fűzni együttműködését az orosz Gazprommal. Áprilisban azonban a Gazprom bejelentette, hogy a BASF leányvállalata, a Wintershall a Gazprommal együtt tárhatja fel és fejlesztheti Juzsno-Russzkoje gázmezőt. Az E.ON tavaly előzetes megállapodást kötött Juzsno-Russzkojéra, és a mostani veresége ellenére továbbra is reménykedik 25 százalék megszerzésében.

Tavaly az E.ON adózott eredménye 4,339 milliárd euró volt a tavalyelőtti 4,647 milliárd után. Az E.ON üzemi eredménye ellenben a vártnál jobban nőtt a magas áramárak, költségcsökkentés és az újonnan szerzett részesedések, a svéd Graninge áramszolgáltató és a brit Midland Electricity hozzájárulása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik