Nagyvilág

Irán újra dúsít urániumot

2004 novemberében függesztették fel az iráni atomprogramot az Európai Unió kérésére. Most újrakezdik.

Mindezt Golamreza Agazadeh iráni alelnök, az atomenergia-ügyi szervezet vezetője jelentette be az iráni állami televízióban; az Európai Unió részéről Iránnal tárgyaló Nagy-Britannia és Franciaország a döntés következményeire hívta fel Teherán figyelmét. Agazadeh szerint az iráni vezetés döntése alapján csak kis részét újítják fel a nukleáris programnak, de újra beindul az uránium-átalakítási tevékenység “jelentős része”.


Az iráni alelnök leszögezte: országának minden joga megvan arra, hogy felújítsa az uránium-átalakítást. A felfüggesztés önkéntes, ezért jogilag sem engedélyre, sem megállapodásra nincs szükség a felújításhoz – hangoztatta.


Iszfahánban alakítják gázvegyületekké az uránércet, amelyből aztán centrifugákban dúsított urániumot állítanak elő – utóbbi alkalmas atomerőművek fűtésére, de atombomba gyártására is. Irán azt állítja, csak a fűtőanyag előállításra alkalmas, 3,5 százalékos dúsítást végez.


Az Európai Unió részéről Iránnal tárgyaló Nagy-Britannia, Franciaország és Németország figyelmeztette Teheránt: a dúsítást a tavaly novemberi megállapodás felmondásának tekintik: nincs más választásuk, mint az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT) fordulni – ahogy azt az Egyesült Államok már hónapok óta szorgalmazza. Kamal Harazi iráni külügyminiszter a legutóbbi, április 29-én Londonban tartott EU-iráni tárgyalásokon úgy vélekedett, “az európaiak nem fogadták el az iráni javaslatokat.”


Tony Blair brit kormányfő ismételten megerősítette: a BT-hez fordulnak, ha Irán megszegi vállalt kötelezettségeit. London az ügyben tárgyaló partnereivel és szövetségeseivel együtt alakítja ki az iráni lépésre adandó választ, felszólítva Iránt, hogy tartsa tiszteletben az atomsorompó-szerződés előírásait. A miniszterelnök hangoztatta, a végsőkig folytatják a tárgyalásokat. A párizsi diplomácia irányítója, Michel Barnier a francia szenátusban szólva szintén felszólította Teheránt, hogy ne újítsa fel a uránium-átalakítást, és felhívta az iráni hatóságok figyelmét a várható következményekre.


Irán nem tartja magát az atomsorompó-szerződéshez, ha megtagadják tőle a teljes polgári atomenergia-program kifejlesztéséhez való jogot – jelentette ki Haszan Rohani, a három európai országgal tárgyaló iráni küldöttség vezetője a teheráni látogatáson tartózkodó Szergej Kiszljak orosz külügyminiszter-helyettesnek. “Ha Irán nem élhet az atomsorompó-szerződés adta jogával, a továbbiakban nem fogja azt tiszteletben tartani azt” – idézte Rohani kijelentését az ISNA félhivatalos hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik