Nagyvilág

Incidens a Fehér Ház felett

Egy kisrepülőgép behatolt az amerikai főváros fölötti légi biztonsági övezetbe ezért néhány percre kiürítették a Fehér Házat, a Capitoliumot, és több más középületet. George Bush nem tartózkodott a Fehér Házban, az amerikai elnök a riadó idején éppen kerékpározott.

Amerikai belbiztonsági illetékesek elmondták: az intézkedésre annak nyomán került sor, hogy egy Cessna típusú kis magánrepülőgép a légiforgalom-ellenőrzés felhívásait figyelmen kívül hagyva átlépte a Washington fölött létrehozott légi biztonsági övezet határát, és a Capitolium 3 kilométeres körzetén belülre repült.

Az amerikai légierő két F-16-os harci gépet küldött a gép elfogására: az egyik harci gép megközelítette a kisgépet, és fényjelzéssel közölte vele, hogy tiltott zónában tartózkodik – közölte a polgári légiforgalmi hatóság munkatársa.

A Cessna visszafordult; a légierő kísérő gépei és helikopterei a Maryland állambeli Frederickben, közvetlenül a légi biztonsági övezet határán kívül leszállásra kényszerítették a kisrepülőgépet, pilótáját őrizetbe vette a rendőrség – közölte az amerikai belbiztonság illetékese, aki nem tudta megmondani, honnan érkezett a gép.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik