Nagyvilág

Útlevelet kaphatnak a külhoni magyarok

Korlátozott tartalmú állampolgársághoz juthatnának a határon túli magyarok egy kormányzati műhelyekben jelenleg is tanulmányozott ötlet alapján – értesült a Népszava. A korlátozott állampolgársággal mindössze útlevél járna, esetleg munkavállalási engedély.

A nemzetpolgárság alkotmányos szabályaival, illetve a külhoni magyar útlevél bevezetésére vonatkozó előírásokkal Avarkeszi Dezső kormánymegbízottnak szeptember végéig kell előállnia.

A lap értesülései szerint a korlátozott állampolgárság nem jogosítana sem társadalombiztosítási-, egészségügyi-, szociális- és nyugellátásra, sem más, az állampolgárok számára ingyenesen hozzáférhető közszolgáltatásra – és a választásokon való voksolásra sem.

Avarkeszi Dezső kormánymegbízott a határon túli magyarokat érintő “alkotmányos státusz” megteremtéséről a parlament külügyi bizottságában képviselői kérdésre sem kívánt beszélni. Múlt héten mindössze annyit mondott: türelmet kér, ígéri, olyan javaslatot próbál előterjeszteni, ami valamennyi parlamenti párt támogatását bírhatja.

A kormány április elején döntött úgy, hogy Avarkeszi vegye át a külügyi tárcától az útiokmányra vonatkozó tervezet illetve az igazságügytől a nemzethez tartozás alkotmányos fogalmának megalkotását. Javaslatait szeptember 30-ig kell benyújtania a kormányhoz. Az Avarkeszi-csomag első három elemét, a Szülőföld Alapról, a speciális nemzeti vízumról illetve az állampolgárság megszerzésének egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslatokat már tárgyalják a parlamenti bizottságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik