Nagyvilág

Lázadás a megszentségtelenített Korán miatt

Az amerikai rendőrségnek kellett közbelépnie Afganisztánban, ahol fiatalok százai randalíroztak amiatt, hogy a guantanamoi börtönben megszentségtelenítették az iszlám szent könyvét.

Négyen életüket vesztették és hatvanan megsebesültek Afganisztánban, mikor az amerikai fegyveresek tüzet nyitottak a tüntetőkre, akik azért demonstráltak, mert a kubai Guantanamoban működő amerikai börtönben megszentségtelenítettek egy példányt az iszlám szent írásának tartott Koránból.

A Newsweek magazin értesülései szerint az amerikai katonák túlkapásairól elhíresült börtönben a vallatók az illemhelyekre tették a Koránt, így ingerelve a muzulmán vallású gyanúsítottakat, és legalább egy esetben lehúztak egy szent könyvet a vécén.

A hír hallatán diákok százai vonultak az utcára és randalíroztak az afganisztáni Jalalabadban. A BBC értesülési szerint megtámadtak több diplomáciai épületet és ott állomásozó nemzetközi segélycsapatokat is. Az afgán titkosszolgálati főnök úgy nyilatkozott, hogy a rendőrök a lövésekkel az utcákat elözönlő, tiltakozó diákokat próbálták megfékezni. Az AP amerikai hírügynökség helyszínen tartózkodó operatőre arról számolt be, hogy a lövöldözés után a tömeg felduzzadt és még dühösebb lett. A tüntetés tetőfokán a diákok “halál Amerikára” és “halál Bushra” jelszavakat kezdtek kiabálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik