Nagyvilág

Két Balatonnyi víz ömlött a Bánságra

Tegnap megérkeztek a Bánság romániai részére a Magyarországról érkezett szivattyúk, hogy visszajutassák a gátszakadás nyomán kiöntött két Balatonnyi vizet a Bégá és a Temes folyókba – adta hírül a Népszabadság.

Miközben a magyar berendezések megérkeztek, kiderült, hogy Romániának is vannak nagy teljesítményű szivattyúik, de a hatóságok egyelőre még nem tudták megállapítani, hogy azok hol találhatóak. A gépeket Magyarország ingyenesen bocsátotta Románia rendelkezésére, s Bukarestnek csak a felmerülő költségeket kell kiegyenlítenie.

A térségben az állattetemek és más okok miatt járványveszély forog fent, ezért a hatóságok Jánosföldét vesztegzár alá helyezték. A hatóságok elsősorban a maláriától tartanak. A rablások megelőzése miatt az árvíz sújtotta területen éjszakai kijárási tilalmat vezettek be. A víz 653 lakóházat rombolt le, további 3700-at pedig súlyosan megrongált, 115 ezer hektáron pedig elpusztította a termést.

A Világbank 11 millió dolláros gyorshitelt hagyott jóvá Románia számára a helyzet kezelésére. Olaszország pedig ugyancsak nagy teljesítményű szivattyúkat ígért az országnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik