Nagyvilág

Csökkenő eredmény a Wienerbergernél

A világ legnagyobb téglagyárcsoportja, az osztrák Wienerbergernek 15 százalékkal csökkent az adózott eredménye. Ezt a társaságnál a hosszú tél okozta gyenge forgalomnövekedéssel, a világgazdasági lassulással és nagyobb egyszeri leírásokkal magyarázzák.

Az első negyedévben a Wienerberger 9,3 millió eurós adózott eredményt ért el, 15 százalékkal kevesebbet a tavalyi első negyedévi 11 milliónál. Az üzemi eredmény 25 százalékkal 16,1 millió euróra csökkent 21,6 millióhoz képest, a forgalom 7 százalékkal 333,8 millió euróra emelkedett 312,3 millióhoz képest. Az eredmények csökkenését a A cégnél egész évre az eredmények 10 százalékos gyarapodását valószínűsítik.

A Wienerberger hét kelet-európai országban van jelen, ahol forgalmának 28 százalékát bonyolítja és nyereségének 35 százalékát éri el. Középtávon forgalmának 33 százalékát tervezi a kelet- és délkelet-európai országokban kitermelni. Az elkövetkező években az EBRD várhatóan 50 millió euróval száll be a Wienerberger kelet-európai beruházásaiba.

A Wienerberger tavaly 43 millió eurót ruházott be Közép- és Kelet-Európában, ebből 8 milliárd forint Magyarországra jutott. A részvénytársaság tavaly június végén jelentette be, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban 5 milliárd forintos beruházással új téglagyárat épít, szeptemberben pedig, 1,8 milliárd forintért, új technológiát vezetett be Kisbéren. Ugyancsak tavaly 400 millió forintot költött a kőszegi gyár fejlesztésére és 800 millió forintot egyéb beruházásokra. Április elején jelentették be, hogy a Wienerberger Téglaipari Rt. megvásárolta a mohácsi téglagyárat, gyárainak száma azonban továbbra is 15 marad, mivel bezárják a cégcsoport teskándi (Zala megye) gyárát.

Az idén 250 millió eurót szánnak beruházásra a meglévő piacokon, főleg a már működő üzemek fejlesztésére, de kisebb felvásárlásokra is. Az összeg felét Kelet-Európában költik el, egyharmadát Nyugat-Európában, és körülbelül 15 százalék jut az Egyesült Államokra. A már betervezett 250 millió eurós beruházásokon kívül a Wienerberger további 100-200 millió eurót költhet felvásárlásokra, 450 millió euróra duzzasztva az ilyen célra rendelkezésre álló tartalékot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik