Nagyvilág

Változatlan a brit alapkamat

A brit központi bank, a Bank of England a hétfői kamatdöntésével változatlanul, 4,75 százalékon hagyta az irányadó kamatát, a kéthetes repót.

A döntés megfelelt az elemzők mostani várakozásának. Kora tavasszal még azzal színezték a várakozást, hogy az idén mindenképpen lesz emelés, legkorábban a második negyedévben, most viszont, a gazdaság helyzetét látva, néhányan már 4 százalékos vagy annál is alacsonyabb szintet képzelnek az év végére, annak ellenére, hogy az infláció a kamatemelés híveinek ad érveket a központi bank pénzügypolitikai tanácsában.

A múlt héten az Európai Központi Bank (EKB) is változatlanul, 2 százalékon hagyta az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. Az EKB a legutóbbi, 2003. júniusi utolsó csökkentés óta egyáltalán nem nyúlt a kamathoz.

A brit gazdaság az első negyedévben 0,6 százalékkal bővült a tavalyi utolsó negyedhez képest – a tavalyi utolsó negyedévi, 0,7 százalékos negyedéves ütemről kissé lassulva -, így a GDP 2,8 százalékkal volt nagyobb a tavalyi első negyedévinél, közölték a brit statisztikai hivatalban április végén első becslésként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik