Nagyvilág

Nem fogadja el az államfő a lengyel kormányfő lemondását

Aleksander Kwasniewski köztársasági elnök nem fogadja el Marek Belka lengyel miniszterelnök pénteken benyújtott lemondását.

A lengyel miniszterelnök lemondását azon a sajtóértekezleten jelentette be, amelyet Auschwitzban közösen tartott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Döntéséről hivatalosan pénteken tájékoztatta Kwasniewski köztársasági elnököt, akik a közrádióban kijelentette, hogy nem fogadja el a lemondást és az alkotmányos időben, szeptember 25. és október 16. között lesznek a választások. “Lengyelországnak addig szüksége van kormányra” – tette hozzá.

A szejm csütörtökön nem szavazott meg három ellenzéki indítványt arra vonatkozóan, hogy oszlassa fel önmagát, ami előre hozott választásokat tett volna szükségessé. A képviselők többsége ugyan mindhárom indítvány esetében az önfeloszlatásra voksolt, de az igenek száma nem érte el a kétharmados, minősített többséghez szükséges 307-et a 460 tagú alsóházban.

A parlament feloszlatását és a választások előre hozatalát a fő kormányzó erő, a Baloldali Demokratikus Szövetség több vezetője is támogatta, köztük Wlodzimier Cimoszewicz házelnök, és ugyancsak ezt a megoldást látta volna jónak Kwasniewski államfő.

Marek Belka egy évvel ezelőtt vette a miniszterelnöki tisztséget a kormányfői posztról önként távozó Leszek Millertől, korábban 1997-ben, illetve 2001-02-ben pénzügyminiszter volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik