Nagyvilág

Castro perbe fogja a Forbes magazint

Fidel Castro kubai elnök szerint rágalom, hogy a milliárdosok top-listájában szerepeltetik, ezért beperli a listát készítő Forbes magazint.

Fidel Castro kubai elnök pert tervez az amerikai Forbes magazin ellen, mert az már második éve szerepelteti őt a leggazdagabb államfőkről készített listáján, holott a kubai kormány már tavaly is tiltakozott.

A Forbes kedden megjelent listája szerint Castro vagyona tavaly 550 millió dollárra nőtt az egy évvel korábbi 150 millióról. Az amerikai magazin szerkesztői az összeállítást kísérő kommentárban elismerték, hogy a számok inkább képzeletbeliek, mintsem “tudományosak”.

Korábban a kubai GDP bizonyos százalékában becsülték Castro vagyonát, az idén pedig – mint írták – azt számítgatták, hogy az állami vállalatok, amelyeket szerintük Castro irányít a kubai szocialista rendszerben, mit érnének a tőzsdén.

A kubai kormány, mexikói követsége útján, hivatalos tiltakozást adott ki, amelyben “ostoba rágalomnak”, a Kuba elleni hazugságkampány “visszataszító példájának” nevezte az állítást a “megkopott hitelű amerikai magazin” részéről.

Maga Castro egy csütörtöki beszédében így méltatlankodott: „Vajon azt hiszik, valamiféle Mobutu (a néhai zaire-i elnök) vagy a számtalan milliomos egyike vagyok, azok közül a tolvajok és fosztogatók közül, akiket a birodalom (az Egyesült Államok) dédelget és védelmez? Jobban tennék, ha azoknak a pénze után kutakodnának!”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik