Nagyvilág

A Fidesz győzött, és a legnagyobb európai frakció tagja lesz

A Fidesz 12, az MSZP 9, az SZDSZ 2, az MDF pedig egy képviselői mandátumot szerzett a vasárnapi európai parlamenti választásokon. Az EP legnépesebb frakciója a konzervatívoké.

Az Országos Választási Bizottság hivatalos honlapján közölt adatok szerint, a szavazókörök 99,80 százalékának adatai alapján a választásra jogosultanak csupán 38,47 százaléka voksolt vasárnap Magyarországon az európai parlamenti választásokon, 61,53 százalékuk pedig nem járult az urnákhoz.






Magyar képviselők az Európai Parlamentben

Az alábbi felsorolás a pártok hivatalos listája alapján készült, az Európai Parlamantbe azonban több párt nem a listán is szereplő képviselőit küldi.

A Fidesz MPP képviselői:
1. DR. SCHMITT PÁL
2. DR. SZÁJER JÓZSEF
3. DR. SURJÁN LÁSZLÓ
4. DR. SCHÖPFLIN GYÖRGY
5. BARSINÉ PATAKY ETELKA
6. GYÜRK ANDRÁS
7. DR. BECSEY ZSOLT LÁSZLÓ
8. JÁRÓKA LÍVIA
9. GLATTFELDER BÉLA
10. DR. ŐRY CSABA
11. PÁLFI ISTVÁN
12. DR. GÁL KINGA
Az MSZP képviselői
1. KOVÁCS LÁSZLÓ
2. DR. HORN GYULA
3. DR. LÉVAI KATALIN
4. HARANGOZÓ GÁBOR
5. DR. KÓSÁNÉ KOVÁCS MAGDA
6. DR. TABAJDI CSABA SÁNDOR
7. GULYÁSNÉ DR. GURMAI ZITA
8. DR. FAZAKAS SZABOLCS
9. HERCZOG EDIT 
Az SZDSZ képviselői:
1. DR. DEMSZKY GÁBOR
2. DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
Az MDF képviselője:
1. DR. DÁVID IBOLYA

A szavazók arról döntöttek, hogy a listát állított nyolc párt közül melyek küldhetnek összesen 24 jelöltet az Európai Unió 732 tagú testületébe, az Európai Parlamentbe.


400 ezerrel több Fidesz-szavazó


A legnagyobb ellenzéki pártra a szavazók 47,41 százaléka voksolt, az MSZP 34,31 százalékot kapott, az SZDSZ 7,72 százaléknyi, az MDF pedig 5,33 százaléknyi voksot szerzett meg.


A Fidesz 47,41 százalékos teljesítménye 1 453 138 voksot jelent, míg az MSZP-re ennél közel 400 ezerrel kevesebb szavazatot (1 051 624) adtak le, azaz a legnagyobb ellenzéki pártra 38 százalékkal többen voksoltak, mint az MSZP-re. Az SZDSZ 7,72 százalékos, két mandátumot jelentő teljesítménye 236 603 szavazatot, míg az MDF 5,33 százaléka 163 480 szavazatot jelent.


Nem szerzett mandátumot a MIÉP, amelyre a szavazók 2,35 százaléka adta a voksát és a Munkáspárt sem, amely 1, 83 százalékot kapott. Egy százalék alatt teljesített a Magyar Nemzeti Szövetség és a történelmi Szociáldemokrata Párt.


Térségi és megyei szinten mindenhol a Fidesz listájára adták a legtöbb szavazatot. Így történt ez Budapesten is: a részletes bontást megvizsgálva kiderül, hogy Budapest tíz pesti kerületében az MSZP győzött, Budán pedig kivétel nélkül a Fidesz vittel el a prímet.






Végeredmény csütörtökön
Hivatalos eredményeket az Országos Választási Bizottság (OVB) várhatóan június 17-én, csütörtökön állapít meg, miután összesítette a Magyarországon és a külképviseleteken leadott szavazatokat. A magyar külképviseletekről az utolsó szavazóurnák várhatóan június 16-án, szerdán érkeznek meg.

Az MSZP tudomásul vette a vereséget


A Fidesz listavezetője köszönetét fejezte ki a támogatásért, amely lehetőséget adott a győzelemre. Schmitt Pál úgy vélte, hogy igaz volt, amit mondtak, bebizonyosodott a párt szlogenje, hogy csak együtt sikerülhet.


Medgyessy Péter szerint ez az eredmény biztatás a kormány számára, hogy következetesebben és keményebben kell azt a politikát végezni, amit elkezdtek. A kormány átalakítása azonban nem ilyen tényezőktől függ – mondta a kormányfő arra a kérdésre, hogy lesz-e valami következménye az eredménynek a kormányzati struktúrára. Medgyessy Péter elmondta:”Nem az az eredmény született, amit mi kommunikáltunk, de nem is az, amit a Fidesz. Egymáshoz közeli eredmények születtek.”

A szabaddemokraták elnöke liberális áttörésként értékelte, hogy az SZDSZ két mandátumot kapott az Európai Parlamentben. Kuncze Gábor azt mondta, hogy a liberális szavazók elismerték a párt munkáját a kormányban. Hozzátette, az SZDSZ ezután erősebben szeretné képviselni a liberális elveket a kormányban.


Dávid Ibolya a választási eredmények nyilvánosságra hozatala után kijelentette, hogy az MDF megkerülhetetlen politikai erővé vált. A demokrata fórum elnöke szerint a párt európai uniós mandátuma azt jelzi, hogy hiteles a politika, amelyet az MDF folytat.






Európai frakciók

Az európai parlamenti képviselők nem országonként alkotnak frakciót, hanem saját pártállásuknak, politikai hovatartozásuknak megfelelően tömörülnek nemzetek feletti képviselőcsoportokba. Az Európai Parlamentben idén május elsejéig, a 10 új tagország képviselőinek csatlakozásáig 626 képviselő volt, akik nyolc képviselőcsoportot alkottak.

Európa konzervatív marad


Megőrzi első helyét, azaz továbbra is az Európai Parlament legnagyobb frakciója marad a konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt – olvasható az EOS Gallup belgiumi közvélemény-kutató intézet vasárnap este Brüsszelben nyilvánosságra hozott előrejelzésében. Eszerint az Európai Néppárt (amelynek a Fidesz és az MDF is tagja) 247-277 képviselői helyet kap majd a 732 fős Európai Parlamentben, míg a második legnagyobb erő, az Európai Szocialisták Pártja (benne az MSZP képviselőivel) 189-209 helyre számíthat. Az előrejelzés értelmében a liberálisok (ide tartozik az SZDSZ) 54-70 mandátumhoz, a zöldek pedig 39-49 mandátumhoz juthatnak. A többi képviselői hely más, kisebb csoportok között oszlik majd meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik