Nagyvilág

Hússtop – vámháború a délvidéken

A magyar és a horvát gazdaságnak is jelentős károkat okoz a két ország között egyre durvuló kereskedelmi háború. Ráadásul Horvátországban éppen kormányváltás van...

Horvátország még júniusban rendelte el – szivacsos agysorvadásos szarvasmarhakór (BSE) veszélyére hivatkozva – az élő marha, a sertés, a juh, a kecske, a baromfi és a hal, valamint hústermékeik behozatali tilalmát azokból az országokból, amelyek nem tiltják a jószág hús-, csont- és halliszttel, illetve más állati fehérjékkel táplálását. A horvát döntés ugyan Magyarország mellett vonatkozik Bulgáriára, Szlovéniára, Csehországra, Romániára, Szlovákiára és Kanadára is, de az intenzív magyar-horvát kereskedelmi kapcsolatok miatt csak ebben a relációban durvult el a vita.


A horvát importőrök kérésére enyhítették a szigort



Hússtop – vámháború a délvidéken 1

Magyarország már a konfliktus elején – a horvát sajtó szerint szokatlanul gyorsan – a WTO-hoz fordult. Ez nem volt meglepő, hiszen a horvát rendelet 50 millió euró értékű hús kivitelét állította le. Így például az év első felében Magyarország közel ezernyi üszőt szállított Horvátországba, miután tavaly első helyen állt mezőgazdasági és élelmiszeripari kivitelével. Az olcsó sertésnek köszönhetően a magyar sertéskivitel Horvátországba megelőzte az európai uniós tagországokét is.


A magyar WTO-panasz, illetőleg a horvát importőrök tiltakozása nyomán Horvátország több lépcsőben enyhítette a magyar exportot (is) sújtó importtilalmat, de a legjelentősebb magyar exporttermék, a sertéshús kivitelének normális feltételeit a hónapok során mégsem teremtették meg úgy, hogy a magyar termelőket ne érje veszteség. Igaz, július közepétől a szarvasmarha- és juhexport, majd a szeptember vége után tenyésztésbe vett baromfi és sertés kivitele elől hárultak el az akadályok.


 Magyar ellenlépések

A magyar ellenlépések nyomán megszűnt például több fajanszárú, palack és kartontermék vámmentessége, az eddig vámmentes horvát szardellakonzerv magyar behozatali vámja 24 százalék lett, a horvát levesporoké pedig az eddigi 4 százalékról 32 százalékra emelkedett, ami ellen a kaproncai (Koprivnica) Podravka cég például úgy próbál védekezni, hogy Mohácson, ahol a Vegeta fűszerkeveréke készül a magyar piacra, levesek gyártásával is foglalkozik majd. 

Kereskedelmi háborúvá szélesedett a konfliktus


A két ország közti konfliktus akkor szélesedett kereskedelmi háborúvá, amikor a magyar Külügyminisztérium december 9-ei hatállyal visszavonta 19 horvát termékre a vámcsökkentések formájában nyújtott CEFTA-koncessziókat. Az ellenintézkedés célja az volt, hogy helyreálljon a CEFTÁ-n belüli kölcsönös koncessziók egyensúlya – fogalmazott a Külügyminisztérium közleménye, melyben arra is emlékeztettek: az importtilalomra vonatkozó magyar állásponttal az EU is teljes mértékben egyetért. Az Európai Bizottság képviselője a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) Állat- és Növény-egészségügyi Bizottságának az importtilalom bevezetése óta tartott két ülésén a horvát intézkedést tudományosan megalapozatlannak minősítette, és felszólított azonnali felszámolására.


 Ki jár rosszabbul?

Az idei év első kilenc hónapjában Horvátország 60,1 millió dollár értékben exportált Magyarországra, importja pedig 314 millió dollár volt. Mivel a magyar vámemelés a horvát kivitel 22 százalékát képező árucikkekre vonatkozik, Zágráb ellenintézkedésül a kivitelénél több mint ötször nagyobb magyarországi importja 22 százalékát képező árucikkekre vetne ki magas behozatali vámot. 

Megdühödött a zágrábi agrárminiszter


A magyar lépésre az elveszített választások után immár csak ügyvezető horvát kormány mezőgazdasági és erdészeti minisztere válaszolt elsőként. Bozidar Pankretic diplomáciai jegyzékküldést és a zágrábi magyar nagykövet bekéretését követelte írásban a horvát kormánytól. A minisztert ugyanis feldühítették a magyar vámemelési intézkedések és követelte, hogy Zágráb hasonló ellenintézkedésekkel válaszoljon.


A legnagyobb példányszámú horvát napilap, a Vecernji List is úgy értékelte a fejleményeket, hogy a magyar-horvát szabadkereskedelmi egyezmény egy részének felfüggesztésével Magyarország kereskedelmi hadüzenetet intézett Horvátországhoz. Miroslav Bozic gazdasági miniszterhelyettes úgy fogalmazott: reméli, hogy meg lehet oldani a nézeteltéréseket, mert ellenkező esetben Horvátország is kénytelen lesz a magyar intézkedésekhez hasonlókat tenni. Ami – szerinte – Magyarországot sújtaná jobban.


Elemzők szerint a mostani, ügyvezető horvát kormány már aligha oldja meg a diplomáciai konfliktust. Sokkal valószínűbb, hogy a napokban megalakuló új kormány első diplomáciai sikere lesz a fegyverszüneti megállapodás, majd a békekötés a horvát-magyar kereskedelmi háborúban, melynek elhúzódása egyik országnak sem érdeke.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik