Nagyvilág

Medgyessy aláírta a csatlakozási szerződést

Athénban, az ősi piactér, az agora helyén emelt oszlopcsarnokban írták alá európai vezetők az EU bővítéséről szóló szerződést.

Alig pár nappal a sikeres magyarországi népszavazás után szerdán, Athénban, az ókori agora helyén lévő Attalosz oszlopcsarnokban az EU jelenlegi 15 és a leendő 10 tagállam vezetői ellátták kézjegyükkel a csatlakozási szerződést.


Ezzel az utolsó előtti „akadályt” is sikerrel vette az unió történetének eddigi legnagyobb arányú bővítése, tudniillik az utolsó körben még az egyes tagországok kormányainak is jóvá kell hagyniuk a szerződést. Erről Pat Cox, az Európai Parlament elnöke tett halkan említést szerdán, amikor kifejezte reményét, hogy Franciaországban sem akarnak népszavazást tartani a tíz csatlakozó ország felvételéről.



Medgyessy aláírta a csatlakozási szerződést 1

Az Attalosz oszlopcsarnok Athénban


Az aláírási ünnepséget Kosztasz Szimitisz görög kormányfőnek, az Európai Tanács soros elnökének beszéde nyitotta meg, majd elsőként ugyancsak az elnökség képviselői – Szimitisz mellett Jeórjiosz Papandreu külügyminiszter – írták alá a szerződést, valamint a jegyzőkönyvet is tartalmazó záróokmányt. Utánuk ábécé sorrendben következtek az érintett országok képviselői, miniszterelnök és külügyminiszterek. A későbbiekben minden érintett ország főtárgyalója, magyar részről Juhász Endre is elllátja kézjegyével az okmányt.


Medgyessy: Európa a világ egyik legfontosabb térsége lesz


A magyar kormány részéről Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter vett részt a szerdai eseményeken, és általánosságban elmondható, hogy a csatlakozási szerződés oldalain a jelenlegi és jövőbeli tagállamok miniszterelnökeinek és külügyminisztereinek szignója szerepel.



Medgyessy aláírta a csatlakozási szerződést 2

A csatlakozási szerződés nyitóoldala

Medgyessy a korményfőknek biztosított három perces beszédében szólt arról, hogy a szolidaritás és a szabadság Európájának ünnepére gyűltek össze most. Az EU szerinte a világ egyik legfontosabb térsége lesz.


A kettészakított Európa hosszú és igazságtalan éveinek vége – mondta a magyar miniszterelnök, aki köszönetet mondott azoknak a névtelen és közismert hősöknek, akik az államalapítás óta annyit tettek Magyarországért és Európáért. Megemlítette Szent Istvánt, a Rákóczi-szabadságharcot, 1848-at és 1956-ot is.


Szólt arról, hogy a berlini fal leomlásához Magyarország 1989-ben a vasfüggöny megnyitásával járult hozzá, és lehetővé tette a két akkori államból érkező német turisták találkozását.


Az eseményt követő sajtótájékoztatón Medgyessy Péter elmondta, hogy bízik abban: hamarosan Románia és Bulgária is bekerülhet az EU-ba, akárcsak – most szóba nem került – más környező országok. Medgyessy hozzátette: Magyarország egy működőképes Európában érdekelt.


Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar meghívottak között van Mádl Ferenc jelenlegi és Göncz Árpád volt köztársasági elnök, valamint a rendszerváltás után hivatalban volt korábbi miniszterelnökök: Boross Péter, Horn Gyula és Orbán Viktor. Kovács László pártelnök mellett az MSZP-t Lendvai Ildikó frakcióvezető, az SZDSZ-t Kuncze Gábor pártelnök, a Fidesz-MPP-t Orbán Viktor, az MDF-et pedig Dávid Ibolya pártelnök képviseli a küldöttségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik