Nagyvilág

Már csak néhány nap, és vége a háborúnak?

Katonai sikerek és újabb baráti tűz a szövetségesek szempontjából. Így lehetne jellemezni az iraki háború legfrissebb eseményeit, melyek egyre világosabban jelzik a szövetségesek fölényét.

Amerikai szakértők egybehangzóan már csak néhány napra becsülik, amíg a szövetségesek teljes katonai győzelmet aratnak Irakban. Bagdad meghódítása állítólag mégsem ígérkezik olyan nehéznek, mint ahogy azt sokan jósolták.

A helyzet Bagdadban…

Jelentős katonai offenzívát indítottak az iraki főváros ellen hétfő reggel az amerikai harci alakulatok: az iraki invázió kezdete óta először hatoltak be amerikai páncélosok a bagdadi belváros irányába. A tankok és páncélozott járművek ezúttal nem harcfelderítés céljából nyomultak előre az iraki fővárosban – mint szombaton -, hanem kifejezetten városközpont elleni indultak támadásra.

 Amerikai leszállás – Bagdadban

A bagdadi nemzetközi repülőtéren a CNN hírtelevízió szerint vasárnap este leszálltak a szövetségesek első repülőgépei: két C-130-as és egy C-117-es típusú amerikai katonai szállító repülőgép. A központi amerikai parancsnokság szóvivője asz-Szajlíjában megerősítette egy C-130-as leszállását, de további részletek közlésétől elzárkózott.

A dpa hírügynökség munkatársai szerint a város déli részében újabb tűzharcba keveredtek az amerikai egységek és az iraki csapatok. Az amerikaiak korábban már legalább két ízben behatoltak a városba.

A bagdadi nemzetközi repülőtér közelében, a létesítménytől keletre ugyanakkor az amerikai tüzérség és a páncélosok lövegei egy elnöki palota ellen intéztek tüzérségi támadást. A tüzérségi előkészítést akkor vette kezdetét, amikor a repülőtér körzetéből egy páncélos hadoszlop indult az iraki elnöki palota irányába. Az AFP francia hírügynökség is heves csatározásról számolt be az iraki főváros nyugati részéből.

Bagdadban hétfő reggel lényegében nem volt mozgás, autók nem közlekedtek, az üzletek nem nyitottak ki. A város déli és délnyugati része fölött sűrű füst gomolygott.

Vidéki sikerek

A dél-iraki Bászra egésznapos előrenyomulás után, már vasárnap estére a brit erők kezére került. A londoni védelmi minisztérium késő esti bejelentése szerint azonban az ütközetekben három brit katona meghalt. Ez a legnagyobb emberveszteség, amelyet a brit hadsereg egyetlen hadműveletben eddig elszenvedett a második öbölháború kezdete óta.

A síita szent várost, Kerbelát Közép-Irakban kemény harcokban tisztították meg az amerikai erők az utolsó 500, az iraki elnökhöz hű fegyverestől. A harcokban 400 fegyverest megöltek, nem egészen 100-an amerikai fogságba kerültek – derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet a helyi amerikai egységek szóvivője adott az AFP hírügynökségnek. Jelentős mennyiségű fegyvert és lőszert is találtak, mégpedig főleg iskolákban és polgári épületekben. Amerikai oldalon egy halott katonáról és nyolc sebesültről tudnak.


 Elnöki randevú

George Bush amerikai elnököt hétfőn Észak-Írországba várják csúcstalálkozóra Tony Blair brit kormányfővel. A megbeszélésen várhatóan elsősorban a háború utáni iraki rendezés lehetséges módjairól lesz szó. E kérdés jó ideje feszültség forrása a bagdadi rezsim ellen felvonult két hatalom között. London a háború utáni rendezést az ENSZ-re akarja bízni, de Washingtonban – főleg a háború előtti biztonsági tanácsi kudarc miatt – ettől ódzkodnak.


Saját csapataikat bombázták


Egy kurd vezető rokona is megsebesült abban az amerikai bombázásban, amely Észak-Irakban ért egy kurd-amerikai konvojt – jelentette a BBC. A “friendly fire” újabb áldozatai között most amerikaiak és kurdok vannak. Észak-Irakban egy vegyes nemzetiségű konvoj tartott valószínűleg Moszul felé, amikor egy amerikai gép megtámadta Mahmur környékén.

Az alakulatban különleges amerikai erők is voltak, nemcsk kurd pesmerga harcosok. A konvojban volt a BBC riportere, John Simpson is, aki könnyebb sérüléseket szenvedett a bombázás során. Legalább tíz halottról tudósítanak az egymásnak ellentmondó hírforrások az incidens kapcsán. Négy amerikai is életét vesztette a bombázásban – írja a Le Monde.

A támadásban állítólag megsérült (vagy akár meg is halt) a kurd ellenzék egyik vezetőjének, Maszud Barzaninak a fivére. Barzani a Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) első embere. A hétfő reggeli híradások arról számoltak be, hogy az amerikai vezetés szerint az irakiak támadtak a konvojra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik