Nagyvilág

Se ENSZ-felhatalmazás, se “morális győzelem”?

Legkorábban csütörtökön szavazhat az ENSZ Biztonsági Tanácsa, miután kedden nyílt vitanapot tartottak, melyen részt vehettek és felszólalhattak azok az országok is, amelyek nem tagjai a testületnek.

Kit lehet meggyőzni?

A tanácskozáson kiderült: az amerikai-brit-spanyol javaslat nem csupán „nem megy át” a biztonsági tanácson, könnyen lehet, hopg még a „morális győzelemként” emlegetett többségi támogatást sem tudja megszerezni. A napok óta tartó diplomáciai huzavona tétje ugyanis már nem az ENSZ-felhatalmazás. A Biztonsági Tanács öt állandó tagja közül kettő – Oroszország és Franciaország – már jelezte, hogy él vétójogával, így a kérdés csupán az, hogy a határozatot egyértelműen támogató négy ország – USA, Nagy-Britannia, Spanyolország és Bulgária – az öt ellenzővel – Franciaország, Kína, Oroszország, Szíria és Németország – szemben maga mellé tudja-e állítani az el nem kötelezett hat tagállamot.

A legfrissebb hírek szerint azonban az érintett Guinea, Kamerun, Chile, Mexikó, Pakisztán és Angola legalább egy-másfél hónapot adna Irak leszerelésére, ez azonban egyelőre elfogadhatatlannak tűnik az amerikai vezetés számára, mely még a héten szeretné döntésére vinni a dolgot. A meglehetősen intenzív nap után, melynek során Bush elnök maga nyolc állam- és kormányfőt hívott fel, hogy lobbizzon az iraki javaslat érdekében, a Fehér Ház szóvivője közölte, hogy hajlandók finomítani, kiegészíteni az eredeti ultimátumos javaslatot, és hajlandók esetleg meghosszabbítani a március 17-i határidőt, tudniillik, hogy ha Irak addig nem hozza elő összes tiltott fegyvereit, akkor ennyi és nem tovább. Ezzel párhuzamosan újabb fejleményekre került sor Irak és az Egyesült Államok területén is.


 Sztárok és sztrájkok

Míg Bush elnök Irak ellen, addig amerikai hírességek, sztárok Bush elnök ellen hirdettek háborút. Jessica Lange színésznő adta át az ENSZ illetékeseinek New Yorkban azt a levelet, amely egymillió amerikai, köztük tucatnyi világhírű művész nevében elhatárolja magát a washingtoni kormány iraki politikájától. New Yorkban és Hollywoodban egymást érik az olyan demonstrációk, amelyeken vagy Susan Sarandon, vagy Vanessa Redgrave, vagy Martin Sheen és más hírességek vezetik a tiltakozók tömegét. Olaszországban is tüntetek a háború ellen: egy órás sztrájkot tartottak a dokkmunkások, hogy így tiltakozzanak az amerikai katonák és fegyverek iraki behajózása ellen. A turnus végén egy órára Olaszország minden kikötőjében leállt a munka. Először a vasútvonalat és repülőtereket vette igénybe az Itáliában állomásozó amerikai katonai erő, most a támaszpontokról a kikötőkbe halad a katonai rakomány, hogy a hadihajók útra kelhessenek. Két hajó már fel is vonta a horgonyt Livorno kikötőjében, a rakományt azonban nem a livornói kikötő munkásai szállították fel a hadihajóra, és ezt megtagadták a felbérelt magáncégek munkásai is, így amerikai személyzet végezte a rakodást.


Nem segítik a munkát az irakiak



Hans Blix hétfőn a BT zárt ülése után nyilvánosan is elmondta, hogy Iraknak be kellett volna jelentenie az elmúlt napokban felfedezett, vegyi és biológiai töltet hordozására alkalmas rakétáját, illetve pilóta nélküli repülőgépét – bár az utóbbiról még nem tudni, tiltott fegyvernek minősül-e.

A fegyverzetellenőrök munkáját segítő két amerikai felderítőgépet kedden vissza kellett vonni az iraki légtérből, mert Bagdad vadászgépeket küldött a térségbe. Irak szerint a második gép repülését velük nem egyeztették.

Az ENSZ légi-forgalom-irányítói nem tudták megmondani, mi volt az iraki vadászgépek szándéka, a fegyverzet nélküli U–2-eseket mindenesetre visszahívták. Mindez a háborúpártiak malmára hajtja a vizet, hiszen könnyen lehet, hogy Blix hamarosan újabb jelentést kényszerül előterjeszteni, mely mindezek miatt inkább az amerikai álláspontot fogja alátámasztani. Irak közben folytatta asz-Szamúd–2-es rakétáinak megsemmisítését.

Amerikai szuperbombák

Az elmúlt éjszaka kísérleti robbantást hajtott végre az amerikai légierő az Egyesült Államok arzenáljának legnagyobb hagyományos bombájával, amely az Irak elleni háborúban már szerephez is juthat. A mintegy tíztonnás (21 ezer fontos), műholdvezérlésű, MOAB-nak nevezett bomba első kísérleti robbantását Floridában hajtották végre, az Eglin légi bázis közelében. A környék lakosságát előre figyelmeztették a bomba óriási hatóereje miatt.


A MOAB (Massive Ordnance Air Blast) 3000 méter magas, gomba alakú porfelhőt vert fel. Az amerikai légierő videofelvételt tett közzé az első éles kísérletről, hogy fokozza az iraki hadseregre nehezedő lélektani nyomást – számolt be az Index.


 Ajánló

Olvassa el kapcsolódó írásainkat Irakról


Donald Rumsfeld védelmi miniszter keddi sajtóértekezletén elhangzott szavai szerint olyan technikára van szükség, amely elveszi az iraki katona harci kedvét, Szaddám Huszein iraki elnököt pedig arra ösztökéli, hogy inkább távozzon és kímélje meg a világot ettől a konfliktustól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik