Nagyvilág

Birkózás az ENSZ-ben – emelkedik a bagdadi index

A szinte bizonyosra vehető francia vétó ellenére a háború hívei és ellenzői is az ingadozó BT-tagok meggyőzésén fáradoznak. Folynak a háborús előkészületek, a bagdadi tőzsde szárnyal.

A török hadsereg páncélos alakulatokat vezényelt azokra az észak-iraki területére, amelyeket még az 1991-es öbölháború során kerültek ki Bagdad irányítása alól (lásd térkép-mellékleteinket a jobb hasábban!). Az amerikai hadsereg eközben gyorsított ütemben folytatja a háborús felszerelések kirakodását több török kikötőben.

A hét végén Magyarországon is áthaladt több mint egy tucatnyi védelmi eszközökkel megpakolt kamion. Magyarország ugyanakkor nem szándékozik semmiféle eszközzel hozzájárulni az Irak elleni háborúhoz – nyilatkozta vasárnap Kovács László, azt azonban áttekinti a kormány, hogy Törökország védelméhez hogyan tudna hozzájárulni.

A bagdadi index 

Az esetleges iraki háború okozta bizonytalanságban a világ nagy tőzsdéi általában hanyatlanak. Nem sok jóval kecsegtet az elkövetkező hét sem, amely várhatóan a feszültség növekedésének jegyében fog eltelni. Az elemzők nem bíznak abban, hogy egy gyors lefolyású háború után gyors fellendülés következik. Úgy vélik, terrortámadások lehetségesek az Egyesült Államok ellen, és a fellendülés veszélybe kerülhet. Európában a háborús félelmek mellett néhány pénzügyi szolgáltató eredmény-beszámolója befolyásolhatja a piacot. Nem ez a helyzet Bagdadban, ahol a helyi értéktőzsde indexe az év eleje óta gyorsan emelkedik. „Bárhol a világon, ha politikai vagy katonai felfordulás van, az árak esnek; nálunk nem esnek”. A bagdadi értéktőzsde igazgatója, Szábi Azzaui vasárnap a Reuters hírügynökségnek elmondta: a bagdadi értékforgalmazók szerint az a feltételezés emeli az árakat, hogy a részvények jobban bírják majd a háborút, mint az iraki dinár. Emögött az a ki nem mondott várakozás húzódik meg, hogy bármilyen pusztító lehet is a háború, az Irak ellen 12 éve érvényben lévő nemzetközi gazdasági szankciók megszűnhetnek a háború után, és a befektetők az ettől várt beruházásokra, fellendülésre számítanak – tette hozzá a hírügynökség. A bagdadi tőzsde fő mutatója 39 százalékot nyert az év eleje óta. Február végén elérték minden idők napi forgalmi csúcsát 750 millió dinárral (320 ezer dollár). A bagdadi értéktőzsde hetente háromszor tart nyitva a délelőtti órákban, kizárólag hazai befektetők számára. Az utóbbi hetekben szinte minden drágult a bagdadi értéktőzsdén: az ipari, a bank- és a mezőgazdasági részvények egyaránt, és főleg népszerűek az utazási irodák és a szállodák papírjai.

Birkózás a BT-ben

A Biztonsági Tanács rövidesen várható szavazása előtt az Irak elleni háború ellenzői és hívei valósággal versenyt futnak a még puhítható tagok megnyeréséért, igaz a legutóbbi fegyverzetellenőri jelentés a hírek szerint egyik tagot sem bizonytalanította el saját álláspontjával kapcsolatban.

A háborút ellenző Franciaország részéről Dominique de Villepin külügyminiszter látogat el a BT afrikai tagállamaiba (Kamerun, Angola, Guinea), és megpróbálja rávenni őket annak a brit-amerikai-spanyol határozattervezetnek az elutasítására, amely március 17-ei határidőt szabna Iraknak tömegpusztító fegyvereinek leszerelésére, ellenkező esetre pedig háborúval fenyegetné meg az arab országot. A párizsi külügyminisztérium közlése szerint Villepin a jövő hét elejére tervezett időpont helyett már vasárnap este elindul a három országot érintő afrikai útjára.

Az Egyesült Államok is igyekszik “körüludvarolni” a három afrikai BT-tagállamot. A határozattervezet elfogadtatásához azt kellene elérnie, hogy a 15 tagállam közül legalább kilenc támogassa a javaslatot, illetve hogy az állandó tagállamok közül (ezekből öt van, vétóra azonban csak Oroszország, Franciaország és Kína részéről mutatkozik esély) egyik se éljen vétójogával. Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint nagyon jó esély van kilenc vagy tíz támogató szavazat megszerzésére. “Nagyon biztatónak érzem eddigi tárgyalásainkat, amelyeket ez ügyben folytattunk” – mondta az amerikai NBC televíziónak adott vasárnapi nyilatkozatában.

A BT-ben jelenleg elnöki tisztet betöltő Németország külügyminisztere, Joschka Fischer elutasította vasárnap, hogy a BT határidőt szabjon Iraknak, és bizakodóan nyilatkozott arról, hogy a fő döntéshozó ENSZ-testület el fogja vetni az ilyen értelmű brit-amerikai-spanyol javaslatot.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik