Nagyvilág

Két tűz között a bolgár kormány

Erős szociális és politikai nyomás nehezedik a makrogazdasági stabilitás helyreállítását célul tűző bolgár kormányra - olvasható a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb országjelentésében, melyet a Dnevnik ismertet.

Bulgária hivatalos piacgazdaság

Bulgária hivatalosan is abban az elismerésben részesült, hogy működő piacgazdasággal rendelkezik. Ezt Donald Evens az USA kereskedelmi államtitkára jelentette ki a sajtó előtt bulgáriai látogatása során, miután megbeszélést folytatott a bolgár miniszterelnökkel. 

Az imponáló makrogazdasági fejlődés és Bulgária pozitív nemzetközi megítélése ellenére egyre népszerűtlenebb koalíciós kormányra fokozódó reformellenes nyomás nehezedik – állapítja meg jelentésében a Nemzetközi Valutalap. Az a tény, hogy az ország meghívást kapott a NATO-tagságra és küszöbön áll – 2007-ben  – az Európai Unióba való felvétele, megerősítette nemzetközi pozícióit. Mindezek ellenére, a magas munkanélküliségi ráta, és a Bulgartabak privatizációjának kudarca miatt a kormány kevésbé népszerű, mint szocialista ellenzéke. Ezért a kisebbik koalíciós partner (DPSZ) nagyobb kormányzati kiadásokat követel a kulcságazatokban – folytatja a dokumentum.


Közelegnek a helyhatósági választások


A Valutaalap várakozásai szerint, a koalíciós partnerekre nehezedő nyomás megnehezíti az összetettebb reformok kivitelezését, s a közelgő helyhatósági választások is tovább élezik a konfliktust. A beszámoló szerint, a legnagyobb kihívás a kormány számára idén a makrogazdasági stabilitás megőrzése, mely ésszerű és rugalmas fiskális gazdaságpolitikával érhető el. A szociális és politikai nyomás azonban megnehezíti a célok elérését.


Átalakulás előtt az egészségügy


A jelentés hangsúlyozta, hogy gyorsítani kell a strukturális reformok megvalósítását a kulcságazatokban, mint például a vasút, az energetika, az egészségügy, az önkormányzati költségvetések, ami lehetővé teszi a kormányzat számára az állami támogatások csökkentését és középtávú fiskális célok elérését.


A reformok nyomán nem nőtt az életszínvonal


A misszió megítélése szerint, Bulgária makrogazdasági mutatói az EU tagországok lassúbb növekedése miatt szembetűnők, de még sok kockázati tényezőt hordoznak magukban. A kormány által kezdeményezett reformok nemzetközi elismerése és az ország megítélésének javulása nem eredményezte az életszínvonal javulását, a magas munkanélküliség csökkenését. A kormányzat azon terve, hogy létrehozzanak fiskális tartalékot vagy kockázati tőkét, olyan lépés, amely hibás irányba mutat – tartalmazza a Valutaalap beszámolója. Politikai nehézségekbe ütközhet a kormány, ha egyensúlyozni próbál a prioritások között, gyengeségre utal a költségvetés előkészítésének folyamatában. A misszió megállapítja, hogy az ilyen mozgások nem áttekinthetőek és fiskális kockázatot generálhatnak.


Lelkesedik a misszió 


A Valutaalap missziójának vezetője, Gerald Shif a Deutschewelle rádiónak azt nyilatkozta: Bulgária eredményei és perspektívái lelkesítően hatottak a küldöttség tagjaira. Mint mondta, a kormányzati beszámoló tartalma nagyon nyílt és tisztességes ezekben a kérdésekben, s egészében véve a kormányprogram nagyon jó.


     

Ajánlott videó

Olvasói sztorik