Nagyvilág

Három hét múlva háború

Míg Bush a Biztonsági Tanáccsal való együttműködést szorgalmazza, Blair, a leghűségesebb szövetséges három hetet adott Iraknak. A két ország közös határozati javaslatot nyújt be.

Colin Powell amerikai külügyminiszter vasárnap Tokióban közölte, az Egyesült Államok március 7-én esedékes fegyverzetellenőri beszámoló után végső döntést vár a Biztonsági Tanácstól (BT). Amerika és Nagy-Britannia a hét elején olyan határozati javaslatot terjeszt a BT elé, amely kimondja, Irak nem teljesíti az ENSZ leszerelési követelményeit, és ezzel utat nyit a háborúhoz.

Közben Blair, brit miniszterelnök is akcióba lépett, a The Sunday Times úgy tudja, a brit kormányfő azt javasolta az amerikai elnöknek, hogy London és Washington a BT-határozattól elkülönített közös ultimátumban három hetet adjon Iraknak tömegpusztító fegyverei leszerelésére. A felhívás ellenkező esetre egyértelműen háborút helyezne kilátásba. Bush amerikai elnök utolsó nagy diplomáciai hajrába kezdett, hogy meggyőzze a BT tagjait, szükség van Irak megtámadására.

 Amerikai-iraki titkos találkozó

Két iraki tábornokkal találkozik szerdán Athénban Anthony Zinni nyugalmazott amerikai tábornok, George Bush elnök személyes képviselője. A rendkívülinek számító találkozón más közel-keleti országok, köztük Líbia képviselői is jelen lesznek. A két iraki tábornok Szaddám Huszein elnök közvetlen bizalmas munkatársa, és az ő áldásával találkoznak Zinnivel – írta címoldalon hozott tudósításában a To Vima című lap, amely azonban nem nevezte meg az iraki tábornokokat. A To Vima szerint a találkozót szigorúan titokban szervezte meg Janosz Papantoniu görög védelmi miniszter, az EU védelmi és biztonsági ügyeinek soros felelőse, s Irak azonnal elfogadta a meghívást. Kosztasz Szimitisz görög kormányfő egyik szóvivője a Reuters hírügynökségnek nem volt hajlandó megerősíteni vagy cáfolni a jelentést. Görögország – amelynek van diplomáciai kapcsolata Irakkal (Iraknak nagykövete van Athénban) – az EU soros elnökeként élen jár az iraki válság békés megoldására tett erőfeszítésekben.
Forrás: MTI

Döntés március elején

Hans Blix, a fegyverzetellenőrök vezetője március 7-én tart beszámolót a Biztonsági Tanács előtt, és ezzel Bush megfogalmazása szerint “utolsó esélyt kap az ENSZ”, hogy eldöntse, hogyan kívánják lefegyverezni Irakot.

Az amerikai elnök José María Aznar spanyol miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről, illetve kiemelte, “az idő egyre szűkösebb és ideje cselekedni.” Éppen ezért terjesztik be az amerikai brit határozatot már a jövő hét elején, mert hosszabb időbe fog telni, hogy eldőljön, a határozat szavazásra bocsátható-e vagy sem.

Bush továbbra is kitart amellett, Irak megsértette a korábbi, 1441-es BT határozatot, amelynek legfőbb bizonytékát az Al Samoud rakéták birtoklásában látja. Ezek ugyanis a megengedett 150 kilométernél nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek. Ugyanakkor kijelentette, a rakéták “csak a jéghegy csúcsai”, és országának nem elegendő, hogy Irak csak ezektől a fegyvereitől szabaduljon meg. Az elnök még egyszer hangsúlyozta, Bagdad az elmúlt években fittyet hányt az ENSZ határozatokra.

Bush, Blair, Aznar, Berlusconi: szorosan egymás mellett

Nagy Britannia mögött Spanyolország és Olaszország rendíthetetlenül és hűségesen kitart az Egyesült Államok mellett. A négy ország kormányfője telefon-konferencia keretében tárgyalt az Irak konfliktusról.

A hétvégi sajtótájékoztatók azonban arról tettek tanúbizonyságot, hogy mindannyian arra fognak törekedni az elkövetkező hetekben, hogy megnyerjék az ENSZ tagországainak támogatását. Erre szükség is van, mert amerikai diplomaták szerint is fokozódott a háborúval szembeni ellenállás az elmúlt héten a BT nem állandó tagjai körében. A jelenlegi amerikai becslés szerint a testület most 11:4 arányban azt támogatja, hogy a fegyverellenőröknek adjanak még több időt Irakban.

Colin Powell vasárnap Pekingbe utazott, hogy meggyőzze a kínai államfőt az amerikai szándék helyességéről, és ezzel a kínai vétó akadályát elgördítse a háború elől.

Aznar spanyol miniszterelnök Chilében és Mexikóban lesz a háború nagykövete. A két ország a BT nem állandó tagjaként szintén értékes “igen” szavazatokkal rendelkeznek a háború mellett.

Amerikai csapatok gyülekeznek Törökországban

Miközben az Egyesült Államok diplomáciai erőfeszítéseket tesz, nem feledkezik meg a katonaságról sem. Az amerikai Védelmi Minisztérium egyik tisztségviselője elmondta, reményeik szerint a jövő hét elején több ezer csapat érkezik a török bázisokra, felkészülve ezzel az esetleges iraki invázióra.

Összesen 40 ezer gyalogos egység Törökországba történő vezénylését tervezik az amerikaiak. A katonák felszerelései, és a fegyverek már Törökország felé tartanak egy teherhajón.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik