Nagyvilág

SZDSZ-es elképzelések – A verseny kísértete

Csak versenyképes vállalkozások állhatják meg a helyüket az Európai Unióban - figyelmeztet a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ).

Harmadrészben adócsökkentésre, ugyanennyit a reformok támogatására, a maradékot pedig az infrastrukturális és termelő beruházások támogatására fordítaná az SZDSZ a gazdaságban keletkező többletbevételekből – mondta el az ellenzéki párt gazdaságpolitikai konferenciáján Kuncze Gábor pártelnök. Mint kiderült, négy év alatt mintegy 1500 milliárd forint többletbevételt várnak, szerintük ugyanis a mostani recesszió nem lesz tartós. (A becslés során 4 százalékos növekedést és 35-38 százalékos újraelosztást feltételeztek – közölte érdeklődésünkre Békesi László expénzügyminiszter, az SZDSZ gazdaságpolitikai szakértője.)

SZDSZ-es elképzelések – A verseny kísértete 1A párt részéről bírálták a kormány közvetlen beavatkozásait, amelyek szerintük torzítják a gazdasági folyamatokat, rombolják a gazdasági szereplők versenybe vetett hitét és jogkövető magatartását. A több százmilliárd forint pályáztatás nélküli osztogatása, az államtól való függés vesztessé teheti a gazdaságot, a társadalmat az EU-csatlakozás után – figyelmeztetett Kuncze. “A múlt elkezdődött, politikájával a kormány kezdi kiirtani a vállalkozó szellemet” – tette hozzá a másik expénzügyminiszter, Kupa Mihály független képviselő, aki meghívott előadóként lépett föl. “Helyre kell állítani a parlamenti demokráciát – emelte ki -, mivel a politikai etika nélkül a gazdaság sem működik tisztességesen.”

Kuncze szerint az “új gazdaságpolitika semmit sem jelent”, a kormány 1995-ös gazdasági stabilizáció előkészítette növekedés eredményeit osztja szét. A minimálbéremelést erőszakoltnak, a forint árfolyamsávjának szélesítését rosszul időzítettnek tartja.

SZDSZ-es elképzelések – A verseny kísértete 2Programjukban fegyelmezett, átlátható költségvetési gazdálkodást, fiskális és jövedelempolitikai oldalról is alátámasztott antiinflációs politikát, a nyugdíjreformot nyirbáló kormányzati intézkedések visszavonását követelik. Folytatnák a reformokat, amelyeknek célja az öngondoskodás erősítése és – hangsúlyozottan – az egészségügy átalakítása lenne.

A személyi jövedelemadó progresszióját előbb jelentősen mérsékelnék, később pedig bevezetnék az egykulcsos, lineáris – egységesen 20 százalékos elvonással működő – rendszert. Az áfa fölső kulcsát lejjebb vinnék, s az egészségügyi reform előrehaladtával párhuzamosan csökkentenék a társadalombiztosítási járulékot is, 25 százalékos mértéket célozva meg. Az adórendszerben csak két évvel előre bejelentett módosításokat hajtanának végre. A központi adók rovására erősítenék a helyi adózást.

A vállalkozások számára Kuncze foglalkoztatásbővítő támogatást ígér. A kis- és középvállalkozásokat segítő politikában a tőkeellátottság növelését és az exportorientációt tartják fontosnak, az ezt elősegítő garanciákra az állam és a vállalkozói szféra együtt hozhatna létre alapot.

A versenyképességet javító gazdasági környezetre helyeznék a hangsúlyt. Ezért tartják fontosnak az átlátható szabályozást, az adóterhek mérséklését, az állami újraelosztás mértékének 35 százalékra szorítását, a beruházási hajlandóság lényeges növekedését. A gazdaság teljesítőképességének hosszú távú javítása Békesi szerint a program sarkalatos eleme, amely megkülönbözteti az SZDSZ-t az elosztásra súlyt helyező többi párttól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik