Nagyvilág

Bíróság előtt a Globex-ügy – Oroszlánketrec

A két és fél éve előzetes letartóztatásban lévő Globex-vezetőket a jogerős bírói döntés meghozataláig szeretné rács mögött tudni a hatóság, védőik azonban szabadlábra helyezésüket kérik.

Hitelezők soraSOPRONI ÖNKORMÁNYZAT.

3,2 milliárd forint értékben adott át a Globexnek értékpapírokat, azokat azután a cég “elúsztatta”. Ennek fejében lett Sopron 50-50 százalékban résztulajdonosa a Hunguest Rt.-vel a rózsadombi volt SZOT üdülőnek. A tulajdonosok több sikertelen pályázat után is reménykednek abban, hogy minimum 2,9 milliárdért találnak vevőt az ingatlanra.

HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM. Eredetileg a Lupis Brókerháznak adott át 800 millió forintot, hogy forgassa meg, majd miután a brókercég tönkrement, annak Kígyó utcai ingatlanára jegyeztek be jelzálogjogot a tárca javára. Érthetetlen módon a Globex 412 millió forintért megvette a minisztérium 800 millió forint értékű követelését azzal, hogy cserébe majd ingatlanokkal fizet. Végül sem pénzt, sem ingatlant nem kapott a tárca, s most perel a Globexszel kötött szerződés semmissé nyilvánítása érdekében.

HANWHA BANK ÉS POSTABANK. A két pénzintézet 600-600 millió forint hitelt adott a Kútvölgyi úton építendő luxuslakások finanszírozására.

DOROGI ÖNKORMÁNYZAT. Követelése a kamatokkal együtt 500 millió forint.

KISBEFEKTETŐK. A Pannónia Alapkezelő és a Globex brókercége összesen 567 millió forint kárt okozott 528 kisbefektetőnek, amiből személyenként 1 millió forintot megtérített a Befektetés-védelmi Alap.

BUDAPEST XI. ÉS XII KERÜLET ÖNKORMÁNYZATA. Követelésük 500 millió, illetve 600 millió forint.

GLOBEX-ALKALMAZOTTAK. A Globex Kisszövetkezet, amely a cég dolgozóinak nyugdíjpénztáraként funkcionált, elsikkasztotta az alkalmazottak 8,2 millió forintos befizetését.

Puszikából, az 1995-ben néhány hónapos oroszlánkölyökből Puszi lett, él és virul a Budapesti Állatkertben. Nem így az a rendszerváltás után talán legnagyobb karriert befutó, majd annál látványosabbat bukó vállalatbirodalom, amelyet a fővárosi állatkert oroszlánjával kívántak a kilencvenes évek közepén reklámozni.

Az ügy többéves nyomozás után 2001 júliusában bírósági szakba került, a jogerős döntésre azonban vélhetően még éveket kell várni. Ha az 1999 január 19-e óta előzetes letartóztatásban lévő két Globex-vezér – Vajda László, a cég volt elnöke, illetve Vellai Györgyi vezérigazgató – az ügydöntő határozat megszületéséig rács mögött marad, miként azt az ügyészség indítványozta, akkor könnyen megtörténhet, hogy már az előzetes letartóztatásban “leülik” az utóbb kiszabásra kerülő szabadságvesztés büntetést.

LAVÍROZÁS. Védence szabadlábra helyezését kérte éppen ezért a napokban Bánáti János – Vajda László jogi képviselője -, mert érvelése szerint szökéstől nem kell tartani. A hatóság azonban másként látja, nem utolsósorban azért, mert 1998 nyarán Vajda és Vellai Németországba távoztak, s csak nemzetközi elfogatóparanccsal, az Interpol segítségével tudták hazahozni őket.

A Globex-ügyben hozott ítélet nagy valószínűséggel tananyag lesz a jogi karokon, és precedens a bírósági joggyakorlatban – már csak azért is, mert jellege és nagysága miatt kiemelkedik az elmúlt évek gazdasági bűncselekményei közül. Az egyik vádlott védője úgy fogalmazott, nem ténykérdésben, mint inkább jogkérdésben várható vita a vád és a védelem között. A különféle pénzügyi tranzakciók megtörténtét ugyanis nehéz lenne utólag kétségbe vonni, azt azonban már érdemes elemezni, hogy a vádlottak minden terhükre rótt cselekmény elkövetésekor áthágták-e az érvényben lévő szabályokat, vagy csak ügyesen lavíroztak közöttük.

A vádA Fővárosi Főügyészség tíz személy ellen emelt vádat, a két cégvezetőn – Vajda Lászlón és Vellai Györgyin – kívül a vádlottak többsége a Globex volt dolgozója. Az okozott kár eléri az 5 milliárd forintot. Vajdát többek között tőkebefektetési csalással, sikkasztással, hűtlen kezeléssel, Vellai Györgyit az előbbieken felül 20 rendbeli különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással, és magánokirat-hamisítással is vádolják.

A globexesek egész működésük alatt éberen követték az adó- és pénzügyi szabályok változásait, s igyekeztek megtalálni a kiskapukat. S ilyenek mindig adódtak. Árnyalttá teszi felelősségüket, hogy a hiteleket általában szűk marokkal mérő nagy bankok éveken át több százmillió forinttal finanszírozták a Globex-cégek luxusberuházásait, s a felügyelet, akkor éppen aktuális nevén Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF) is rajtuk tartotta “vigyázó szemeit”. Igaz, az ÁPTF először 1997-ben majd 1998-ban is erélyesen – milliós bírságot kiszabva – lépett fel ellenük, de akkor már késő volt.

Céges kronológia1989.

Érden megalakul a Globex Tervező és Beruházó Kft. 11,9 millió forintos törzstőkével, amelyet a korábban Németországban élő, majd onnan a rendszerváltáskor hazatérő egykori filmgyári szakember, Vajda László és két német társa alapít. A cég fővárosi luxusingatlanok építésére szakosodik, s 1993-ig részben az a Leumi Bank finanszírozza, amelynek ügyvezetője akkoriban a közgazdász végzettségű Vellai Györgyi.

1991. A Globex Tervező és Beruházó Kft. részvénytársasággá alakul.

1993. Háromszázmillió forintos törzstőkével létrejön a Globex Holding Rt. Ebben az évben alakul meg a Globex Brókerház, majd a Globex Értékpapír Forgalmazó Rt., amelynek vezérigazgatója Vellai Györgyi lesz. Piacra dobják a Rezidencia befektetési jegyet, amelyből 1,5 milliárd forintos bevételre tesz szert a társaság.

1994. Ötvenezer forintos indulótőkével létrejön a Globex Befektetési Szövetkezet. Egy joghézagot kihasználva dolgozzák ki a szövetkezeti üzletrész konstrukciót, s annak révén milliárdos értékben jutnak kárpótlási jegyekhez. A tőzsdén a névértéke 30 százalékát érő kárpótlási jegyeket a Globex 172 százalékos árfolyamon fogadja el fizetőeszköz gyanánt. A befektetők pedig 30 százalékos adókedvezményt igényelnek vissza befizetéseik után. Az adó-visszaigénylés miatt per robban ki az adóhivatal és a befektetők között. (Az ügyben a Legfelsőbb Bíróság 1998-ban hoz precedens értékű pert, kimondva: jár az adókedvezmény. A konstrukció 4 milliárd forintos terhet ró a költségvetésre.)

1995. Egy könyvelési trükkel a 300 milliós törzstőkét 3,1 milliárd forintra emelik.

1996. Létrejön a német hídfőállás, a Globex Holding Deutschland. Megalakul a Globex Press. A sajtóportfólió kezdettől fogva veszteséget termel. A 32-36 százalékos hozammal kecsegtető Globex 1996-os kötvényt 1 milliárd forintos értékben jegyezik le a befektetők. Ehhez az évhez kapcsolódik a Rózsakert bevásárlóközpont megvalósítása és több jelentős balatoni építkezés.

1997. Megkezdődik a mélyrepülés, jön a végül letartóztatásban kiteljesedő bukás.

FINANSZÍROZÁSI TRÜKK. A Globex megalakulása óta likviditási gondokkal küzdött, s keresztfinanszírozással próbálta a lyukakat betömni. Pénzügyi “találmányuk” lényege, hogy ötvözték az értékpapír-kereskedelmet és a luxusberuházásokat. A bankkölcsönök mellett kötvények kibocsátásával próbálták a több tízmilliárdos építkezések költségeit előteremteni, a lejárt kötvények után fizetendő hozamot pedig az értékesített ingatlanok árából fizették ki. Ha rés támadt a rendszeren, újabb kötvényt bocsátottak ki, vagy újabb építkezésbe kezdtek. A leendő tulajdonosoktól csak a tényleges átadáskor kérték a vételárat, de akkor egy összegben. S addig vártak, amíg nem találtak készpénzes vevőre. A lakások értékesítése ily módon évekig is elhúzódott. A kockázatvállalásért azonban a Globex felszámolta a maga hasznát. “Öt-hat évvel ezelőtt, amikor a színvonalas lakások ára 150-180 ezer forintba került négyzetméterenként, ők 400-500 ezret kértek. A csúcsot ma is az a Gellérthegyen épült Globex-lakás tartja, amely 1 millió forintos négyzetméteráron talált vevőre” – írta az Élet és Irodalom 1999-ben.

Szakértők szerint egyébként a keresztfinanszírozás nem volt éppen őrült ötlet. Ha a cég be tudta volna fejezni a rózsadombi volt SZOT üdülő átépítését, számítások szerint 8 milliárdos haszonra tett volna szert, s ma az ingatlanpiac ünnepelt szereplője lenne. Az 1998-as év azonban pech-sorozatot hozott számukra. Kezdődött azzal, hogy az ÁPTF nem engedélyezte nekik januárban, hogy az előző kötvény lejáratával egy időben újabb értékpapírt hozzanak forgalomba. Azon a nyáron távozott a Postabank éléről Princz Gábor, s ezzel meghiúsult az a tervük is, hogy a bank 2 milliárdos hitellel járuljon hozzá a cég törzstőkéjének emeléséhez. Az igazi csapás azonban Vajda elmondása szerint egy rendezvényen következett be. “Rossz politikus mellé ültem le egy fogadáson, s utána már jött a vesszőfutás.”

A Globex cégcsoport valamennyi tagja ellen felszámolási eljárás van folyamatban, ezek mintegy fele már be is fejeződött. A zár alá vett ingatlanok azonban csak részben nyújtanak fedezetet a milliárdos követelés kielégítésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik