Közélet europoli

Orbán nem mondhat beszédet az EP egyik alakuló ülésén

FREDERICK FLORIN / AFP
FREDERICK FLORIN / AFP

Az Euronews információi szerint Orbán Viktor nem mondhat beszédet az Európai Parlament első plenáris ülései egyikén, mert az EP elnöksége „nem talált helyet ennek a napirendben”. A lap emlékeztet, hogy

a hagyományok szerint az Európai Tanács soros elnökségét átvevő tagállam miniszterelnöke felszólal az Európai Parlamentben, és ismerteti az elnökség hat hónapjára tervezett programot.

A képviselők ilyenkor kérdezhetik is a kormányfőt.

Orbán jelezte az uniós törvényhozásnak, hogy július 16-án vagy 17-én tudna megjelenni a plenáris ülés előtt, hogy ismertesse a magyar elnökség programát, a napirendet meghatározó frakcióvezetők testülete viszont közölte, hogy az EP menetrendjében akkor nincs hely ennek a napirendi pontnak.

Az Euronews egyik forrása az Európai Tanácsot hibáztatta, amiért engedte, hogy a törvényhozás alakulóüléseinek napirendjét összeállító testület figyelmen kívül hagyja az uniós elnökséget illető hagyományt.

Az új parlamentnek az elnök és tizennégy alelnök megválasztásával kell megalakulnia, ehhez a keddet és a szerdát is szabbaddá kellett tenni, míg a csütörtököt Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki tisztségének újbóli betöltéséről szóló megerősítő szavazásra tartják fenn. A péntek pedig, ami elméletileg rendelkezésre áll, Orbán Viktornak nem alkalmas.

Kapcsolódó
Orbánék átfestették a szélsőjobbot
A Patrióták Európáért pártcsalád megalakításával a szélsőjobb vállalhatóbb lehet az Európai Parlamentben, mint eddig. Orbán Viktorék számára ez siker, de vannak hátrányai is a pártcsalád megalakításának.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik