Közélet

Orbán Balázs: Ha nem jön változás, nagyon nagy baj lesz a végén

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Magyarország olyan európai uniós elnökségi időszakot szeretne lebonyolítani, amely valóban képes arra, hogy feltámassza és a padlóról felállítsa az Európai Uniót – mondta a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Orbán Balázs szerint az uniós elnökség olyan lehetőség, amit ki kell használni, hogy Európa erősebb legyen, és a magyar nemzeti érdeket minél jobban tudják uniós szinten is képviselni. Orbán szerint vannak egyetértési pontok, és vannak olyan pontok, amelyeket máshogy látnak az európai állam- és kormányfők,

de a dolog lényege az, hogy Magyarország egy egyértelmű felhatalmazást kapott a június 9-i választásokon,

a magyar választók egyértelműen elmondták, milyen jövőt szeretnének Európának, véleményt nyilvánítottak az elmúlt ötéves intézményi teljesítményről, meglehetősen lesújtó véleményt fogalmaztak meg.

„Az elnökségi prioritásoknak egy közös célja van, az, hogy Európát újra megerősítsük, újra naggyá tegyük, ez is az elnökségi szlogenünk, ami jól kifejezi a céljainkat” – fogalmazott. Orbán Balázs szerint Magyarország számíthat rá, hogy Európa meghatározó politikusai segítik a magyar elnökséget, mert mindenki érdekelt Európa megújításában.

A magyar elnökség kiváló lesz, mert Magyarország az elmúlt öt évben sok tapasztalatot gyűjtött, mi és miért nem működik, a magyar megközelítések mindig innovatívak, figyelembe veszik az eltérő érdekeket is, mert ha valaki, akkor Magyarország sokat szenvedett az elmúlt öt évben a kettős mércétől, az elhallgattatásra tett kísérletektől, tudja, hogyan kell és lehet kompromisszumra jutni az uniós döntéshozatalban – fejtette ki. Hozzátette: az év második felében az Amerikai Egyesült Államokban is választásokat tartanak, és ha a republikánus politikai erők kerülnek hatalomra, a magyar elnökség komoly konstruktív szerepet játszhat az új elnöki adminisztráció és az európai intézmények közötti kapcsolatok felépítésében.

A magyar-német kapcsolatokról azt mondta, Magyarország és Németország nagyon hasonlóan látja Európa jövőjét az átalakuló világrendben. Olyan Európát szeretnének, amelyik nyitott és egyre intenzívebb kapcsolatokat, gazdasági kapcsolatokat tart fenn a világ többi részével, mert Európa a világ többi részéhez képest kis piac, az értékesítés az Európán kívüli piacokra kitörési lehetőséget jelent.

Orbán Balázs kiemelte: az elmúlt évek elhibázott brüsszeli politikája miatt bekövetkezett versenyképességromlás olyan kihívás, amelyre mindenki szeretne válaszokat találni.

Mindenki olyan Európát szeretne, amely nem nehezíti, hanem könnyíti az európai cégek, vállalkozások életét és a versenyt, olyan pénzügyi intézményrendszert szeretne, amely támogatja és nem visszahúzza például a hitelezést vagy a növekedést – tette hozzá.

A politikai igazgató az illegális migrációról azt mondta, hogy az minden országot másként sújt. Vannak országok, amelyeknek már integrációs problémáik vannak, Magyarország nem szeretne ilyen problémákat, ezért határvédelmi intézkedésekben gondolkodik, de remélik, abban minden európai ország egyet tud érteni, hogy több illegális bevándorlót ne engedjenek be az európai kontinensre, és talán egységet lehet teremteni az ehhez szükséges külpolitikai, szabályozási, finanszírozási és egyéb kezdeményezésben – jegyezte meg.

Nekünk ellenszélben kell dolgozni, és ebben az ellenszélben kell azokkal a tagállamokkal együttműködni, amelyek szeretnék az illegális migrációt megállítani, és nyomást kell helyezni a brüsszeli intézményrendszerre, változtasson ezen a politikán, különben nagyon nagy baj lesz a végén

– fogalmazott. Orbán Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy az unió elmúlt ötéves elhibázott politikájának felelősei továbbra is össze szeretnének fogni, kiszorítanák az együttműködésből a jobboldali erőket, és tulajdonképpen arra a folytatásra szavaznak, amely Európának versenyképességi romlást, elrontott zöld átmenetet, katasztrófába fordult migrációs politikát, elhibázott szankciós politikát jelentett.

Jelezte, azon fognak dolgozni, hogy képesek legyenek együttműködni az elmúlt választásokon előretört jobboldali erők, ebben kulcsfontosságú Olaszország és Franciaország szerepe. Az együttműködés kereteinek kialakításában aktívan közreműködik Magyarország, amely a szuverenista erők fontos tagjaként meg fogja találni a helyét az újraformálódó jobboldali együttműködésben – mondta. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik