Közélet

Az óvodában fotózkodott kisgyerkekkel a nagykőrösi fideszes polgármesterjelölt

Körtvélyesi Attila / Facebook
Körtvélyesi Attila / Facebook
A szülőkkel nem írattak alá hozzájárulási nyilatkozatot, és nem is részletezték az esetet.

Czira Szabolcs, a Nagykőröst több mint két évtizede vezető fideszes polgármester útódjaként kiszemelt Körtvélyesi Attila, a város alpolgármestere egy rajzpályázat ürügyén kisgyerekekkel fotózkodott egy óvodában a kampánya részeként, vette észre a 444.hu. Mint írja a lap, pár héttel korábban is beszámoltak egy Nagykőrösi esetről, miután a helyi lap annyira durván ekézte az ellenzéki polgármesterjelöltet, hogy az a területi választási bizottságnál is átlépte a határt, ezért elmarasztalta az újságot.

Körtvélyesi polgármesterjelölt a város tűzoltósága által hirdetett rajzpályázat nyerteseit díjazta az óvodában, erről képeket is posztolt a Facebook-oldalára. Egy helyi lakos viszont elpanaszolta, hogy a szülőkkel nem írattak alá hozzájárulási nyilatkozatot, és nem is részletezték mindezt: így megtörténhetett, hogy gyanútlanul bevitték a gyerekeiket oviba, majd a Facebookról értesülhettek arról, hogy a polgármesterjelölt velük fotózkodik.

Első körben a helyi választási bizottság többsége szerint, akik között pedagógusok is vannak, az eset jogszerű volt. Körtvélyesi ugyanis nem polgármesterjelöltként, hanem az Önkormányzati Tűzoltóság elnökeként fotózkodott a gyerekekkel.

A területi választási bizottság (TVB) szerint azonban jogsértő volt, amit a jelölt tett, ugyanis

a díjátadás alkalmas a választói akarat befolyásolására, az ott résztvevő óvodások és iskolások pedig beazonosíthatók.

„A TVB álláspontja szerint a joggyakorlat egységes abban a kérdésben, hogy a gyermekekkel és róluk készült képek kampánycélú felhasználásától tartózkodni kell” – írták a határozatban. A képek továbbra is változatlanul kint vannak a fideszes polgármesterjelölt oldalán.

Nagykőröst 2002-óta Czira Szabolcs vezeti a Fidesz színeiben, aki korábban megjárta a Kisgazdapártot is, a jelenlegi ciklus végén azonban visszavonul a politikától. Reményeik szerint Körtvélyesi érkezne a helyére a polgármesteri székben. A kormánypárt amellett, hogy évtizedek óta vezeti a várost, jelöltjeik az előző önkormányzati választáson is elsöprő sikert arattak, és mind a nyolc egyéni kerületet megnyerték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik