Közélet

Nem megy el a Fidesz-frakció az ellenzék által összehívott rendkívüli ülésre

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

„A kormánypártok nem vesznek részt az ülésen, a kezdeményezést egy bohózatnak tartják” – válaszolta a Fidesz-frakció sajtóosztálya az ATV azon kérdésére, hogy ott lesz-e a Fidesz és a KDNP az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen.

Az ellenzék azért kezdeményezett rendkívüli ülést, hogy a Külügy elleni orosz hekkertámadásról és a Sulyok Tamás államfő elleni megfosztási eljárás megkezdéséről tárgyaljon, de miután a kormánypártok bojkottálják az ülést, az Országgyűlés határozatképtelen lesz.

Dobrev Klára korábban azt állította, hogy Sulyok Tamás egy köztörvényes bűnöző, aki a 2000-es évek elején ügyvédként pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek, ezért a DK EP-listavezetője megfosztási eljárást kezdeményezett a köztársasági elnökkel szemben. Az eljárás kezdeményezéséhez elég a képviselők egyötödének aláírása, a döntéshez azonban már kétharmados többség kell.

Az ellenzéki képviselők emellett szerettek volna elfogadtatni egy határozati javaslatot is „a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) informatikai rendszerét ért orosz kibertámadás elítéléséről és a szükséges lépések megtételéről”. Május 16-án a 444 belső dokumentumokra hivatkozva írta meg, hogy a magyar külügy tudott azokról az orosz kibertámadásokról, amelyeket a kormányoldal 2022-ben még kampányhazugságnak nevezett. Miután 2021 szeptemberében világossá vált, hogy az orosz állam titkosszolgálatai feltörték a magyar külügyminisztérium informatikai rendszerét, a tárca elrendelte egy „Kiber Munkacsoport” felállítását is, ám a kidolgozott biztonsági tervből nem sok minden valósult meg.

Kapcsolódó
„Nem tudom, bűncselekmény, nem foglalkozom vele” – Szijjártó Péter az orosz hackertámadásról és utóéletéről
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden közéleti fórumot tartott a Pest megyei Nagykőrösön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik