Közélet

Sándor-palota: Sulyok Tamás átírta Novák Katalin szabályait

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Megjelent a Hivatalos Értesítőben a köztársasági elnök utasítása.

Az új államfő új Szervezeti és Működési Szabályzatot (SZMSZ) alkotott. Sulyok Tamás határozata péntektől érvényes. Ezzel egyidejűleg hatályát veszítette a Novák Katalin által tavaly december 28-án kiadott SZMSZ. A két dokumentum között sok az egyezés, de érdekes, hogy Sulyok Tamás például fontosnak tartotta már az elején kiemelni, hogy a Sándor-palota az ő államfői iránymutatása alapján látja el a tevékenységét.

Mindkét SZMSZ-ben az szerepel, hogy a Sándor-palota vezetését az Alapító Okiratban, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzatban meghatározottak szerint a főigazgató látja el. Sulyok Tamás is meghagyta önálló szervezeti egységként

  • az Elnöki Titkárságot,
  • az Alkotmányossági és Jogi Igazgatóságot,
  • a Gazdasági, Üzemeltetési és Műszaki Igazgatóságot,
  • a Honvédelmi Igazgatóságot,
  • a Kommunikációs Igazgatóságot,
  • a Külügyi Igazgatóságot,
  • a Protokoll Igazgatóságot.

Novák Katalin idején működött a Kiemelt Figyelmet Érdemlőkért Felelős Igazgatóság, a Koordinációs Igazgatóság és a Stratégiai és Tervezési Igazgatóság. Sulyok Tamás ugyanakkor létrehozta a Belföldi Programok Igazgatóságát és a Közösségi Szolidaritási Igazgatóságát. A Sándor-palotában továbbra is önálló szervezeti egységként működik a Corvin-lánc Iroda.

Azt, hogy kik lesznek az igazgatóságok vezetői továbbra sem tudni. A Sándor-palota honlapján (pénteken 9:15-kor) továbbra is csak  Szabó Attila László főigazgató és helyettese, Kreutzer Richárd szerepel (Novák Katalin csapatából egyedüliként). Azt, hogy voltak-e személycserék nem tudni, csak az biztos, hogy Sulyok Tamás azonnali hatállyal vonta vissza elődje év végén hozott döntését, amely értelmében január 1-jétől Schanda Tamás volt a főigazgató.

Ugyanakkor jó eséllyel a Közösségi Szolidaritási Igazgatóság veheti át a Novák Katalin által megálmodott Kiemelt Figyelmet Érdemlőkért Felelős Igazgatóság szerepét. Az előző államfő arról a célkitűzéséről, hogy a perifériát a középpontba emelje éppen egy nappal a K. Endrének adott kegyelmi botrány kirobbanása előtt írt a Facebook-oldalán. (A szervezeti egységek vezetői korábban szerepeltek a hivatal honlapján.)

Sulyok Tamás stratégiai jellegű, kiemelt feladatainak ellátását elnöki kabinet segíti. A létszámról, a tagokról ő dönt, a munkáltatói jogokat a főigazgató gyakorolja, de a tagok szakmai tevékenységét közvetlenül a köztársasági elnök irányítja, ő tájékoztatja a főigazgatót a tagok elvégzendő feladatairól. Még a kabinet tagja is hozhat létre egyébként eseti vagy tartós feladat elvégzésére munkacsoportot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik