Közélet

Orbán Viktort kitüntette Milorad Dodik

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor pénteken átvette a boszniai szerbek vezetőjétől, Milorad Dodiktól a legmagasabb rangú állami kitüntetést, amit egy éve Vlagyimir Putyin orosz elnök kapott meg, írja a Telex.

Az már január elején nyilvános volt, hogy Orbán Viktor személyesen fogja átvenni a kitüntetését, ami pénteken meg is történt.

Dodik a beszédében elmondta, hálás Orbánnak az odaadásáért, és azért, hogy az együttműködésük nem csupán múló fellángolás volt, hanem a magyar kormányfő ki is tart a Szerb Köztársaság mellett.

Hálás szívvel, nagy szeretettel adjuk át ezt a kitüntetést. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben együttesen ünnepeljük majd a közös sikereinket, addig is figyelemmel kísérjünk Önnek minden szavát

– tette hozzá.

Orbán Viktor ezt követően arról beszélt, „ez a szeretet kifejezése, a barátság kifejezése, nem egyszerű államközi aktus. Érzelem és a kölcsönös jövőbe vetett optimizmus is van a kitüntetésben.”

Orbán öregembernek nevezte magát, aki emlékszik rá, amikor Jugoszláviának hívták „ezt a világot”. A kormányfő arról is szót ejtett, mindegy, hol vannak a határok, a szerbek és magyarok figyelnek egymásra, nem az a lényeg, hogy az államaink, hanem hogy a népeink szomszédosak. Hozzátette, azért állt ki a szerbek mellett, „mert a szerbekkel szemben a nemzetközi politikai igazságtalan”.

Hiányzik a felismerés, hogy Európának szüksége van a szerbekre, nélkülük nincs európai biztonság, egységes Európai Unió, stabilitás. Persze az EU-val sok baj van, de ma nincs jobb keret

– üzente Dodiknak. Azt mondta, minél közelebb kell ehhez a kerethez kerülni, amit Magyarország mellett Ausztria is szorgalmaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik