Közélet

Révész Máriusz nem érti, miért kellene lemondania Novák Katalinnak

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Egyetértett-e a kegyelmi döntéssel és le kell-e mondania Novák Katalinnak – ezt a kérdést tették fel az ATV stúdiójában péntek reggel Révész Máriusznak, az Aktív Magyarországért felelős államtitkárnak. Erre a fideszes politikus úgy válaszolt: „A második felét a kérdésnek nem is értem”.

Ez követően visszakérdezett, hogy a műsorvezetők tudják-e, hogy a kegyelmi kérvénnyel mennyi idő büntetéstől mentesítette a köztársasági elnök K. Endrét, akit azért ítéltek el, mert felettese, a bicskei gyermekotthon igazgatója 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott, mire K. Endre megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében, amit a pedofil igazgató jelenlétében akart aláíratni. K. Endrét kényszerítés miatt több mint 3 év börtönt kapott, de Novák Katalin tavaly kegyelmet adott neki, a pápalátogatásra hivatkozva.

Révész szerint bár K. Endrét súlyos bűncselekmény elkövetéséért ítélték el, de „ha megnéznénk a köztársasági elnöki kegyelmeket”, akkor ő az, akit az egyik legkevesebb hátralévő büntetésétől „mentette meg” Novák Katalin. A fideszes politikus úgy véli, „elképesztő összemosás” van, ráadásul az igazán súlyos bűncselekményekért nem három évet szoktak kapni. Hozzátette azt is, hogy azt nem tudja megítélni, hogy Novák miért hozta ezt a döntést, de azt kihangsúlyozta, aki eddig kegyelmet kapott, az eddig jóval hosszabb büntetési tételtől mentesült.

Kapcsolódó
Kegyelem a pedofilsegítőnek: Novák Katalin hibázott, de a politikai felelősség Orbánéké
A Novák Katalin által a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének adott kegyelem a kormány számára is rendkívül kínossá vált, ugyanakkor Orbán Viktor nyilatkozatában számos fontos kérdést megkerült. Hogy kellene módosítani a törvényt, hogy átláthatóbbak legyenek az elnöki kegyelmek, és jót tenne-e ez az országnak?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik