Közélet

Orbánról, Trumpról is beszélt az amerikai NATO-nagykövet

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Szerinte a magyar kormányfő is érti, hogy Svédországgal erősebb a szövetség.

Az Egyesült Államok NATO nagykövete szerint hamarosan megjelenhet a hír Svédország csatlakozásáról. Julianne Smith az Euronews brüsszeli tudósítójának azt mondta, ha utolsóként is, de Magyarország is ratifikálni fogja a svédek tagságát.

Magyarországról vannak biztosítékaink azzal kapcsolatban, hogy tovább fognak lépni ebben a kérdésben és végig is viszik. A magyarok megértik, Orbán miniszterelnök megérti, hogy Svédországgal mindannyian erősebbek vagyunk ebben a szövetségben, ez jó Svédországnak és jó a NATO-szövetségnek. Ez fontos lépés a szövetségünk számára.

A döntés jelzés Putyin orosz elnöknek, hogy elszámolta magát, amikor azt hitte, a NATO gyenge választ ad, ha Ukrajna területére lép, mert a szövetség erősebbé, egységesebbé vált, mint valaha, tette hozzá a diplomata. Julianne Smith reagált a széles körben elterjedt félelmekre is, hogy Donald Trump újraválasztása után felmondja a szövetséget, kilép a NATO-ból. Szerinte
mindig van különbség aközött, amit a jelöltek mondanak a kampányban, és aközött, ami majd történik. Úgy véli,

korai bizonyos következtetéseket levonni. Úgy értem, először és mindenekelőtt nézzük meg, ki nyeri az Egyesült Államok választását, és induljunk ki onnan.

A nagykövet szerint minden NATO-tag támogatni fogja Ukrajnát, a szövetség továbbra is a keleti szárnya biztonságának megőrzésére összpontosít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik