Közélet

Laktanyai kiképzésre „csábítják” a kormánytisztviselőket

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI
Toborzásba kezdtek a kormányzati szervek vezetői a saját munkatársaik körében: honvédelmi kiképzésre küldik önkéntes alapon a férfi köztisztviselőket. Az alkalmasnak talált jelentkezők irodai munka helyett két hétre laktanyába vonulhatnak.

Nem mindennapi lehetőség kínálkozik a munkájukba belefásult és a katonáskodásra fogékony kormánytisztviselők számára: az irodai munka helyett két hétre laktanyába vonulhatnak egy rapid katonai kiképzésre – derül ki egy szerkesztőségünkbe eljutott levélből. Az e-mailt Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke írta a munkatársainak január közepén, de nem csak az államkincstári dolgozók, hanem más államigazgatási tisztviselők is kaphattak hasonló levelet.

„A Miniszterelnöki Kormányiroda tájékoztatása szerint a 2023. év során felmerült, hogy a kormányzati igazgatási szerveknél foglalkoztatott személyek számára szükséges megteremteni az önkéntes műveleti tartalékos kiképzésnél egyszerűbb gyakorlati honvédelmi alapismeretek és alapkészségek elsajátításának lehetőségét. A felkészítés eredményeként a résztvevők testületi szelleme megerősödik, számos új gyakorlati tapasztalatra tesznek szert, amelyek a hétköznapok során is hasznosíthatnak” – olvasható a levélben.

A felkészítésre várhatóan április második felében kerülhet sor, „laktanyai körülmények között”. Ami csábító lehet az érintettek számára, hogy az nem a szabadságuk terhére megy, és a fizetésüket ugyanúgy megkapják, mintha a munkájukat végeznék.

A levél szerint 18 és 50 év közötti, kormányzati igazgatási szervnél foglalkoztatott férfiak jelentkezését várják, mégpedig azokét,

  • akik szívesen dolgoznak csapatban,
  • a megszokottól eltérő munkarendben is képesek jól teljesíteni,
  • egészségileg, pszichológiailag és fizikailag alkalmasak,
  • az állóképességük lehetővé teszi, hogy a fokozott fizikai igénybevételeknek megfeleljenek,
  • titoktartási nyilatkozatot tesznek,
  • valamint nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot.

A jelentkezők előzetes elbeszélésen vesznek részt – jelezte levelében a közigazgatási szerv vezetője.

A Honvédelmi Minisztérium a 24.hu-nak elismerte, hogy terveznek kiképzéseket a kormányzati igazgatásban dolgozóknak.

„A most induló Adaptív védelem egy teljesen új pilot-program, amely önkéntes alapú honvédelmi felkészítés kormányzati tisztviselőknek. Hazánk védelmének megszervezése, gazdasági stabilitásunk fenntartása és igazgatási szerveink összehangolt működése együttesen szükséges Magyarország és a magyar emberek békéjének megőrzéséhez.

A veszélyek korában és a mostani háborús időkben a védelmi képességeink erősítése a legfőbb feladatunk. Ebben a honvédjeink mellett kiemelt szerepet kapnak az önkéntes tartalékosaink és a közigazgatás szereplői is

– írták.

Az ötlet maga egy tavaly novemberi hadgyakorlatból származik. Abból ugyanis azt a tapasztalatot szűrték le, hogy még szorosabbra kell fűzniük a közigazgatás és a Magyar Honvédség kapcsolatát. „Magyarországnak szüksége van felkészült katonákra, de ezzel együtt egy erős és szervezett, a honvédelmi alapokat mélységeiben is ismerő közigazgatási és védelmi apparátusra is. Célunk, hogy megismerjék és értsék egymás tevékenységét, hogy amikor arra szükség van, közös erőfeszítéssel tudják a magyar emberek biztonságát szolgálni” – magyarázták.

Rákérdeztünk arra is, hogy hány kormánytisztviselő érdeklődött a laktanyai program iránt, de pontos számot nem árultak el. Annyi kiderült, hogy az első körben kilencven fővel indul a kiképzés, tehát legalább ennyi alkalmas ember a kormányzatból jelentkezett erre. Őket személyesen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter köszöntötte ezen a héten a Bálnában, ahogy fogalmazott, „vállalták ezt a különleges és új felkészítést, amellyel Magyarország biztonságát és védelmi képességeit erősíthetik”.

Az eseményről közzétett videó szerint egészségügyi szűrésen is részt vettek a jelentkezők, akik számára már a katonai egyenruhákat is kiosztottak. Ők pár hónap múlva át is eshetnek a kiképzésen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik