Közélet

310 ezer szavazót vesztett a Fidesz a Republikon szerint

Marjai János / 24.hu
Letették az esküt Orbán Viktor ötödik kormányának miniszterei, 14 taggal megalakult az új kabinet 2022. május 24-én.
Marjai János / 24.hu
Letették az esküt Orbán Viktor ötödik kormányának miniszterei, 14 taggal megalakult az új kabinet 2022. május 24-én.

A pártok népszerűségi sorrendjét továbbra is toronymagasan a Fidesz-KDNP vezeti, noha folyamatosan csökken a támogatottsága: a Republikon legfrissebb felmérése szerint a teljes népesség körében 1 százalékkal csökkent novemberhez, és négy százalékkal egy évvel korábbihoz képest, ami bő 310 ezer szavazó elvesztését jelenti – derült ki az intézet által készített kutatásból, amit a Telex ismertetett. A pártválasztók körében a Fidesz továbbra is 43 százalékon áll.

A Fidesz népszerűségvesztéséből az ellenzéki pártok képtelenek profitálni. A DK-t a teljes népesség 12 százaléka, a pártválasztók 19 százaléka támogatja. A következő párt a Mi Hazánk, 6, illetve 9 százalékos eredménnyel. A Kétfarkú Kutyapárt hibahatáron belül megelőzte a Momentumot a biztos pártválasztók körében: az előbbi 8 százalékot, az utóbbi 7 százalékon áll a Republikon szerint. Ha most lenne a választás, akkor az MSZP még éppen becsúszhatna, mivel 5 százalékra mérték a támogatottságát.

Az LMP, Jobbik és a Párbeszéd a parlamenti küszöböt sem éri el, a legnépesebb csoportot pedig, a Fideszt is megelőzve, a párt nélküliek adják, ők 34 százalékot tesznek ki a teljes népességből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik