Közélet

11 év fegyházat kért az ügyészség az egyik antifás külföldire

SZAJKI BÁLINT / 24.hu
SZAJKI BÁLINT / 24.hu

Három külföldi bírósági ügyének tárgyalása kezdődik január 29-én a Fővárosi Törvényszéken, ők azok, akiket az „antifás támadások” elkövetésével vádoltak meg – írta a Hang.hu.

A tavaly februárban, a kitörés napi megemlékezéshez kapcsolódóan szélsőbaloldali mozgalommal összefüggésbe hozott antifasiszták járókelőkre támadtak Budapesten különböző eszközökkel.

Az ügyben eddig három személyt kerítettek kézre a hatóságok: egy olasz nőt bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, két német állampolgárt – egy férfit és egy nőt – bűnszervezetben részvétellel vádoltak meg. Velük szemben fegyházbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről történő kiutasítást indítványoztak. Az indítványban szereplő büntetések konkrét mértékéről nem adott ki információt a Fővárosi Főügyészség, ezért a lap a vádlottak ügyvédjeinél érdeklődött, mit ajánlott az ügyészség beismerés esetére.

Az elsőrendű vádlottat képviselő Magyar György ügyvéd elmondta: 11 év fegyházban letöltendő szabadságvesztés szerepel a mértékes indítványban.

Védencem nagyon rosszul viseli a fogva tartás körülményeit. Úgy érzi, feleslegesen tartották ilyen szigorú felügyelet alatt. Kezdetben a kapcsolattartást sem engedélyezték a szüleivel. Nemzetközi terroristaként tekintettek rá

– nyilatkozta a lapnak az ügyvéd.

A főügyészség korábbi közleménye szerint a támadásoknak alaposan megtervezett, pontos, begyakorolt forgatókönyv szerinti menete volt, ami az előre egyeztetett feladatmegosztásban is megnyilvánult. A támadások időtartamát harminc másodpercben határozták meg, amelynek mérése az irányító feladata volt, aki a támadást vezényszavakkal indította meg, illetve állította le, majd ezután a társai menekülésében segédkezett. A figyelő feladata a környezet figyelése, és azt, hogy kívülálló személyek beavatkozzanak, a további tagok pedig a támadás végrehajtói voltak. A támadások során az elkövetők arra törekedtek, hogy ne lehessen őket később beazonosítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik