Közélet

Hatnapos sztrájkba kezdenek a mozdonyvezetők Németországban, ez pedig magyar utasokat is érinthet

(MTI/EPA/Sascha Steinbach)
(MTI/EPA/Sascha Steinbach)

Hatnapos, rekordhosszú sztrájkba lépnek a német mozdonyvezetők szerda hajnaltól hétfő kora estig – írja az MTI. Erre azt követően kerül sor, hogy a mozdonyvezetők szakszervezete elutasította a Deutsche Bahn (DB) állami vasútársaság legújabb bér- és munkaidő ajánlatát.

A német vasúttársaságnál eddig 2015-ben tartották az eddigi leghosszabb, ötnapos sztrájkot. Az egyik német elemző intézet szakértője szerint a munkabeszüntetés akár egymilliárd euró kárt is okozhat, tekintettel arra, hogy a Vörös-tengeren kialakult helyzet más szállítási útvonalakat is megzavart. Ezek felül, a recesszió közelében lévő német gazdaság helyzetét tovább rontja a hatnapos sztrájk.

A vasúttársaság bírálta a szakszervezeteket, amiért nem hajlandók a kompromisszum keresésére. A szakszervezet követelése az volt, hogy a heti munkaórák számát 38 óráról 35-re csökkentsék változatlan bérek mellett. A vasúttársaságnak ez nem volt elfogadható és azt javasolta, hogy 2025 januárjától heti egy órával, a jelenlegi 38 óráról 37 órára mérsékeljék a heti munkaórák számát, illetve megajánlott egy 4,8 százalékos béremelést augusztustól és egy további 5 százalékosat 2025 áprilisától. A szakszervezet ezt elutasította és bejelentette a hatnapos munkabeszüntetést.

Időközben a MÁV is reagált a bejelentésre, miután az akár a magyarok utazásait is érintheti.

A MÁV közleménye szerint a Németország felé utazóknak érdemes tájékozódniuk a DB és a MÁV tájékoztatási felületein, illetve ügyfélszolgálatainál.

A munkabeszüntetés miatti menetrendi korlátozásokról még egyeztetések folynak – tájékoztat a MÁV. „Amint kialakul a sztrájk ideje alatti vonatközlekedés a MÁVINFORM tájékoztatást ad az érintett Németország és Magyarország közötti nemzetközi járatokról” – tette hozzá a magyar vasúttársaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik