Közélet

30 milliárdból újítaná fel a Római-partot a főváros

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Egy kihelyezett kabinetülés után tartott sajtótájékoztatót Karácsony Gergely főpolgármester és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, melyen közölték, hogy forrásokat keresnek a Római-part felújítására. Karácsony arról beszélt, hogy az elmúlt években Újpesten és Óbudán is „nagyon komolyan árvízvédelmi beruházások” történtek, de az árvizek továbbra is érdemi veszélyt jelentenek Budapesten.

A rendkívül szokatlan időpontban érkező, tavaly év végi árvíz rávilágított, hogy a klímaváltozás korszakában fel kell készülni rá, hogy árvíz-fenyegetettség éri a várost

– mondta Karácsony, hozzátéve, hogy reális esély van rá, hogy Európai Uniós forrásból be is tudják fejezni az északi városrész árvízvédelmi beruházásait. A főpolgármester szerint a Római-part természeti értékeinek megőrzése mellett ebből a forrásból a terület árvízvédelme is megvalósulhat.

Tüttő Kata ezt követően elmondta:

eddig tízmilliárdot költött a főváros árvízvédelemre uniós pénzből, de még nagyjából 30 milliárdot szeretnének rákölteni a mostani EU-s ciklusban.

Az árvízvédelem mellett csapadékvíz megtartásban és elvezetésben is gondolkoznak: megtartanák a nagy mennyiségben érkező esővizet, hogy később felhasználják.

Kiss László III. kerületi polgármester elmondta: lakossági konzultációt kezdeményeztek arról, hova kerüljön a gát a Római-partra. Az egyeztetés márciusban zárul. Szerinte azért kell megkérdezni a helyieket, hogy ne a befektetők és a politikusok hozzanak döntést a régóta vitatott kérdésben.

A ciklus végén leköszönő újpesti polgármester, Déri Tibor – aki helyett Trippon Norbert, jelenlegi alpolgármester indul a júniusi polgármester-választáson – elmondta, bízik benne, hogy az unió által támogatott közlekedésfejlesztési projektek megvalósulnak, és hamarosan a pesti fonódó villamos köti össze Újbudát és Újpestet.

Kapcsolódó
Beterítette a Római-partot az árvíz - galéria
Szerda este tetőzött Budapesten a megáradt Duna. Nem sokkal később a Római-parton jártunk, hogy megnézzük, az ott élőket hogyan érinti az ár. Hosszan elnyúló tetőzések, lassú apadás kíséri a dunai árhullámot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik