Közélet

Parragh László újra a jegybankot bírálta

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Kicsinek, lassúnak tartja a kamatvágásokat. Szerinte rengeteg pénzbe kerül az MNB ütemtévesztése.

Parragh László szerint az adatok azt mutatják, a reálkamat brutális mértékben emelkedett. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, a magyar cégek nem tudják kigazdálkodni a drága hiteleket, nagyon magas a forrásköltség, a kamatszint. A kis és közepes cégek – ha nem külpiacokról jutnak pénzhez – nagyon szenvednek. Egy kínai befektető, aki jüanban veszi fel a hitelt, az ottani kamatok mellett, könnyedén elviszi a magyar piacot a magyar vállalkozások elől, ami a magyar gazdaság szempontjából semmi esetre sem nevezhető egészségesnek, tette hozzá.

Parragh László szerint szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ütemet tévesztett, és folyamatos késésben van. A jegybanknak nagyon gyorsan és világosan színt kellene vallania, és el kellene kezdenie a valós, 100 bázispontos kamatcsökkentést. Fontosnak tartaná, hogy a reálkamat ne legyen több egy-két százaléknál. Mivel januárban az infláció valószínűleg öt százalék alá csökken, ha az MNB tovább késlekedik, akkor a jelenlegi helyzet még rosszabb lesz.

Az MKIK elnöke nem „túl korai” kamatcsökkentést akar, hanem kiszámítható és szorosan inflációkövető ütemezést. Szerinte az infláció már sokkal nagyobb mértékben és gyorsabban csökken, mint az alapkamat, ami már decemberben is látszott, a különbség azóta még nagyobb lett – tette hozzá. Parragh László régóta azt állítja, hogy sok pénzébe kerül a magyaroknak a túlzottan magas kamatszint. Erre korábban az MNB azzal reagált, hogy a kamarai elnök régóta kellő szakmai tudás hiányában, minden előzetes tájékozódás nélkül tett felelőtlen, szakmailag hibás kijelentéseket a jegybank tevékenységéről.

Kapcsolódó
Virág Barnabás szavaira hirtelen gyengült a forint
Az MNB alelnöke egy nagyobb kamatvágást lengetett be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik