Közélet

A vagyonnyilatkozatból már az sem derül ki, ha elválik egy politikus

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A többször módosított törvény alapján törlik a családtagok személyes adatait.

A parlamenti képviselők, illetve a kormánytagok vagyonnyilatkozatait minden évben január 31-ig kell leadni. A dokumentumokból eddig sem sok minden derült ki a politikusok valós anyagi helyzetéről, de az Index szerint azokban már a képviselők hozzátartózóinak nevét is kitakarják.

A portál Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc 2022-es és 2011-es vagyonnyilatkozatainak példáján igazolta ezt. Csak a régebbi dokumentukból tudható, hogy a kormányfő feleségét Lévai Anikónak hívják, a DK-elnök neje pedig Dobrev Klára. A 2011-es dokumentumokban szerepelt az akkor még velük élő gyermekeik neve is.

Az Index kérdésére az Országgyűlés Hivatala azt válaszolta, hogy a többször módosított törvény alapján a vagyonnyilatkozat nyilvános, oldalhű másolatát – a családtag személyes adatai nélkül – kell közzétenni.

A www.parlament.hu webtartalmainak felülvizsgálata során hivatalból észleltük, hogy az egyes képviselők adatlapján megjelenített vagyonnyilatkozatok nem felelnek meg a fentieknek, így az azokban található családtagi személyes adatokat – az Országgyűlés Hivatalának adatvédelmi tisztviselőjével egyeztetve – a rendelkezés hatálybalépésének napjára visszamenőleg kitakartuk.

Ezt fogják tenni akkor is, ha a jövőben a vagyonnyilatkozatban családtagra vonatkozó személyes adatot tüntet fel egy képviselő, tették hozzá. Néhány éve a Blikk éppen Hende Csaba vagyonnyilatkozata alapján írta meg, amikor a politikus elvált, új párjával összeköltözött.

Az Index cikke után megnéztük a kormány honlapján Orbán Viktor elérhető vagyonnyilatkozatait, ott még mindegyikben szerepel házastársaként Lévai Anikó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik