Közélet

Szomorú a Honvédszakszervezet, mert megszüntetik őket, azért tárgyalnak a tárcával

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Bár részt vesz az állományt érintő jogszabályok kidolgozásában, az elnökséget meglepte az Alaptörvény tervezett módosítása.

Rendkívüli ülést tartott a Honvédszakszervezet (HOSZ), miután a kedd este benyújtott alaptörvény-módosítással a kormány lényegében megszüntetné a tevékenységüket. A HOSZ elnöksége közleményben tudatta, hogy 1991-es megalakulás óta a Honvédelmi Érdekegyeztető Forum aktív tagja. Jelenleg csaknem 5000 hivatásos, szerződéses, tartalékos és nyugállományú katona érdekeit képviseli, részt vesz az állományt érintő jogszabályok kidolgozásában, azok ismertetésében.

A HOSZ mindig a honvédelmi vezetés partnereként, a kölcsönös bizalom és tisztelet jegyében dolgozott. Saját megítélése szerint szakmai alapon egyfajta mediációs eszközként is funkcionál, hasznos és nélkülözhetetlen kiegészítője a Magyar Honvédségnek.

Ezek után – miként közleményükben fogalmaznak – szomorúan tapasztalták, hogy a kormány úgy módosítaná az Alaptörvényt, hogy a Magyar Honvédségnél szakszervezet nem alakulhat, tevékenykedhet. A Honvédszakszervezet ennek ellenére a Honvédség érdekegyeztető munkájában továbbra is részt akar venni, folyamatosan egyeztet a Honvédelmi Minisztérium vezetésével, nagyon bízik abban, hogy az aktív állomány érdekképviseleti tevékenysége, továbbra is HOSZ bevonásával folytatódik.

Tárgyalásokat folytatunk a Honvédelmi Minisztériummal, és amíg zajlanak a tárgyalások, addig türelmét kérelmét, nem kívánok nyilatkozni

– mondta Czövek János, a szakszervezet elnöke a 24.hu érdeklődésére.

A Népszavának Czövek János még elmondta, hogy péntekre várják Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert (a képen), aki akkor tájékoztatja őket. A HOSZ a Liga szakszervezeti szövetség tagja, ám a lapnak a Liga elnöksége nem kommentálta a kormány javaslatát.

Kapcsolódó
Nem kizárólag állami, hanem nemzeti feladat is lenne a honvédelem
A kormány az Alaptörvény tizenkettedik módosításával bebiztosítaná a katonás rendeleti kormányzást, szakszervezetük sem lehetne a hivatásos katonáknak. Az MSZP szerint nem a nemzetnek, hanem Orbánnak lesz hadserege.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik