Közélet

Medián: A fideszesek többsége is az eutanázia mellett

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Tíz év alatt 38-ról 21 százalékra csökkent a halálba segítés teljes elutasítása.

A Medián a HVG-nek készített gyorsfelmérést, amelyben tíz évvel kérdéseit is megismételte. A kutatásról Hann Endre a hvg360-on írt. Arról, hogy a gyógyíthatatlan betegséggel küzdő ügyvéd, Karsai Dániel (a képen) Strasbourghoz fordult, hogy kikényszerítse élet végi döntési szabadságát a megkérdezettek 46 százaléka hallott, ám az ügyét kísérő közfigyelem hozzájárulhatott ahhoz, hogy jelentősen nőtt az eutanázia általános támogatottsága.

Hann Endre szerint az eutanázia megítélése csak részben politikai kérdés, adataik alapján inkább valláserkölcsi állásfoglalás. A nem hívők csaknem  kilenctizede támogatja az eutanázia valamilyen formáját, ám az intézményesített egyházak tanait követőknek csak kevesebb mint fele.

A november 17–18-án készített 600 ember telefonos megkérdezésével készített kutatás szerint összességében a magyarok bő kétharmados helyeselné, ha Magyarországon élni lehetne a „kegyes halál” valamilyen lehetőségével, csaknem minden második az aktív eutanáziát is támogatná.

38-ról 21 százalékra csökkent a halálba segítés teljes elutasítása.

Jelenleg a kormánypárti szavazók 30 százaléka utasítja el az eutanáziát. Egytizedük nem tudott, akart felelni a kérdésre. 60 százalékuk a kegyes halál valamilyen formáját (38 százalék az aktív eutanáziát is) is támogatja. Karsai Dániel néhány napja azt javasolta a kormánynk, hogy védje a halálos betegek szuverenitását is, legyen erről is nemzeti konzultáció.

Kapcsolódó
Van-e jogi esélye Karsai Dánielnek az eutanáziaharcban?
Karsai Dániel küzdelme az eutanázia ügyében jogi értelemben (is) rendkívül bonyolult. Sándor Zsuzsa megpróbálja legalább a jogi vonatkozásokat leegyszerűsíteni és közérthetővé tenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik