Közélet

Sereghajtók között vagyunk Európában a szociális kiadásokban

MTI / Bruzák Noémi
MTI / Bruzák Noémi

A magyar kormány 2022-ben a GDP 16 százalékát költötte szociális védelemre, kevesebbet, mint tavalyelőtt, ráadásul ennél csupán 4 ország költ kevesebbet a szociális szférára az Európai Unióban, miközben az EU-átlag 27 százalék – ezt írja szerdai cikkében a G7 az Eurostat előzetes adatai alapján.

A portál felidézi: már 2021-ben is arányaiban szinte a legkevesebbet költötte szociális védelemre a magyar kormány az unióban, holott a tagállamok többsége pont erre költötte arányosan a legtöbbet. Tény az is, hogy a friss 2022-es előzetes adatok szerint a GDP-arányos szociális védelmi költések jóformán minden országban csökkentek, ám Magyarország továbbra is a sereghajtók között van: 2022-ben GDP-arányosan csak Írország költött kevesebbet – az utolsó előtti helyen Litvániával, Észtországgal és Máltával osztozunk – kerekítve – 16 százalékkal. Arányosan Franciaország, Ausztria, Olaszország, Finnország és Németország költ erre a szektorra a legtöbbet, körülbelül a nemzeti össztermék 30 százalékát.

Ezen belül az egészségügyre még kevesebbet költünk. Szintén előzetes Eurostat-adatok azt mutatják, hogy 2022-ben a magyar kormány a GDP 4,7 százalékát költötte egészségügyre és betegellátásra, ennél csak Bulgáriában, Írországban alacsonyabb az arány, Litvániában azonos mértékű. A szomszédaink közül Szlovákiában például 5,7, míg Ausztriában 8,5 százalék.

A G7 szerint mindez nem meglepő, hiszen egy tavalyi törvénymódosítás konkrétan ki is mondta: Magyarországon elsősorban az egyén felelős a szociális helyzetéért.

Kiemelt képünk illusztráció: Megváltozott munkaképességűek dolgoznak az IRMÁK Nonprofit Kft. Albertirsai Speciális Foglalkoztató Otthon és Intézményei albertirsai központjában 2020. augusztus 14-én. MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik