Közélet

Marokkóban szeretné megállítani a migrációt Szijjártó Péter

Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala
Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Szerdán reggel Marokkóba utazott Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán számolt be arról, milyen célokkal érkezett az észak-afrikai országba.

Mint írja: az európai biztonság egyik előfeltétele az afrikai biztonság és stabilitás.

Afrika rendkívül gyorsan növekedő lakossága, az egyre több fegyveres konfliktus és a beruházások, fejlesztések elmaradása miatt egyre durvább migrációs hullámok törnek ki Afrika irányából Európa felé. A migráció megállításának legjobb módja az azt kiváltó okok megszüntetése, ezért Európának igazi partnerséget és hatékony együttműködést kell felépítenie az afrikai stabilitást garantálni képes országokkal.

Szijjártó Péter szerint Marokkó az afrikai stabilitás egyik pillére és Európa észak-afrikai védvonalának egyik legfőbb bástyája. „A Marokkóval való hatékony együttműködéssel és jól célzott afrikai fejlesztési programokkal elérhetjük stratégiai célunkat: az Afrikából Európába irányuló migrációs hullámok megállítását” – fogalmazott a külügyminiszter.

A tárcavezető ezt a gondolatát már két évvel ezelőtt is kifejtette, amikor Budapesten fogadta marokkói kollégáját, Nászer Buritát. Szijjártó 2021 decemberében bejelentette: „a jó politikai viszony pozitív kihatással van a gazdasági kapcsolatokra is, a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke idén eddig 34 százalékkal nőtt.” Megemlítette azt is, hogy a magyar egyetemek évente 165 ösztöndíjat tartanak fenn marokkói hallgatók számára, és csaknem hatszoros a túljelentkezés, továbbá elmondta, hogy a felek együttműködési megállapodást kötöttek a nukleáris képzés területén, amelynek keretében marokkói szakembereket fognak oktatni hazánkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik