Közélet

Index: Jövőre újraindul az otthonfelújítási támogatás

Oláh Tibor/ MTVA
Oláh Tibor/ MTVA

Otthonfelújítási program képében kap kísérőt a január elsejétől rajtoló csok plusz – írja szerdai cikkében az Index. A portál megkeresésére a kormány elismerte, hogy készülőben van egy támogatási program, ám a kidolgozása még gyerekcipőben jár.

Az Index szerint szakemberek arra számítottak, hogy a nagyvárosi csok helyére januártól belépő csok plusz követelményeibe beépítik az energiahatékonysági előírásokat, mivel a 2022. december 31-én kivezetett otthonteremtési támogatási program ezt a szegmenst nem érintette kellő mélységben.

Könnyen lehet, hogy ebben változás jön, mert 2024 első negyedévében rajtolhat az új otthonfelújítási program – a csok plusz kísérőjeként –, amely ráerősíthet a lakhatási körülmények javítását célzó törekvésekre – ezt erősítette meg az Indexnek Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke, aki szerint az emberek hiába újítanának fel vagy építkeznének energiahatékonyan, nem rendelkeznek az ahhoz szükséges pénzösszeggel. Az ÉVOSZ javaslatában a vissza nem térítendő támogatások helyett a kamattámogatott hitelkonstrukció mellett tette le voksát, szerintük ez szükséges ahhoz, hogy a legszélesebb kört „hozzák helyzetbe”.

A lehetséges programmal kapcsolatban az Index több minisztériumnál is érdeklődött. Ezek közül a Gazdaságfejlesztési Minisztérium elismerte a portálnak, hogy az otthonfelújítási program lehetséges folytatása kapcsán jelenleg tárcaközi, szakmai egyeztetések zajlanak.

A részletek egyelőre nem ismertek, vagyis azt egyelőre nem tudni, hogy milyen forrásból, mekkora keretösszeggel, vissza nem térítendő támogatás vagy kamattámogatott hitelkonstrukció útján indul a projekt, valamint azt is homály fedi, hogy egy háztartás számára mekkora támogatási vagy hitelösszeg állhat rendelkezésre, a program kidolgozása ugyanakkor elkezdődött – írja az Index.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik